02 November 2010

Gör en läskig inspirationsbok och linda dig en egen mumie att dekorera med...


Vi har uppmärksammat Halloween i ett par år nu i vårt hem. Grabben gillar att vi anstränger oss och var år gör vi något slags pyssligt. Om några år lär vi ha hela huset fullt av Halloweensaker med andra ord. :) Skämt å sido så finns det en massa härligt pyssel och annat som vi kan göra tillsammans. För att veta vad vi hittat som vi gillar gjorde jag en liten inspirationsbok – för Halloween och andra läskigheter.


Utgå från ett kort eller en kortstomme och gör en inspirationsbok

Grunden är ett kort. I det sitter sedan en bunt vikta papper med plats för att skriva, rita ner och även klistra in inspirationsgivande saker samt tips och trix samt hela vägledningar.


Vill du göra en egen mumie att dekorera med?

Framsidan är dekorerad med en idé som jag haft ett tag. Att göra en egen mumie med hjälp av en glasspinne och lite annat material. Jag har letat och sökt efter en speciell sorts bandage utan att lyckats hitta och vad gör man då i sista stund? Jo, hittar på en annan lösning. :)

Så här gör du: Klipp en lång – väldigt lång – remsa av vitt tyg som inte är alltför finmaskigt. Ripsa upp kanterna längs med remsans båda längder. Ät upp en Magnumglass. Limma fast två pärlstickers som ögon på glasspinnen. Linda den vita tygremsan runt glasspinnen och limma fast allteftersom. Ibland kan det vara idé att vända eller vika tyget. Du ser själv hur det passar. Linda remsan något omlott med varandra för mumieeffekten. Jag började uppifrån och gick nedåt. Det var enklast att ha koll på att ögonen skymtar fram under tyget då. :)

Fortsätt dekorera framsidan och lägg till skimmereffekter med Perfect Pearl

Den nedre delen av framsidan är dekorerad med bland annat en Halloweentag från Graphic 45 och en stämplad döskalle från Stämpelboden. Döskallen färglade jag med grå och grön penna enligt MCP-tekniken för att förstärka skuggeffekterna. Sedan målade jag den med Perfect Pearl blandad med vatten och distressink i färgen Peeled Paint. Det gav en nyans mycket nära kortstommen och även ramen på Halloweentagen.

Samma blandning av Perfect Pearl, vatten och distressink har också använts till att måla hela det mönstrade pappret som sitter i bakgrunden. Detta papper har fladdermöss som flyger och efter att skimmereffekten torkat målade jag med en tunn svart penna runt var fladdermus. Detta för att de bättre ska framträda bland skimret (se även den översta bilden nedan). :)


Bredvid Halloweentagen sitter en lila ros som fått en omgång med svart Stickles. I bilderna ovan syns även att jag återigen använde den härliga kontrasten mellan skimrande Pearl Maker och den sammetslena svarta Puffy Markern. Jag drog en rand runt bakgrundpappret med svart Puffy Marker och körde med embossingfönen för att få den matta sammetseffekten. Enkelt och roligt.

Längst upp till vänster tejpade jag fast en bit washitejp som extra dekoration. På denna duttade jag ut pärlor med svart Pearl Maker. Avslutningsvis hänger två fladdermöss i limegrön floss. De är stämplade, utklippta och infärgade med fluid Chalks i färgen Olive Pastel. De har också fått ögon med vit penna och glitter med svart stickles. På var ände av flossen, som använts för att sy fast innehållet i boken, sitter två fladdermöss – en på fram- och en på baksidan. Jag valde denna lösning för att vara säker på att det sitter ihop som det ska. :)

Hur gör man då en bok?
Det var länge sedan sist, men det satt kvar hur man gör. Jag började nämligen min scrapbana med att sitta och sy böcker en gång för många år sedan... Det finns flera varianter och här är en "enkel".

Välj ut det papper du vill ha som din boks sidor. Välj gärna ett tunnare papper och vanligt vitt skrivarpapper går utmärkt att använda. Skär ut sidorna något mindre än bokens omslag. Tänk på att skära så att du viker var sida på mitten och stoppar i boken.

Mät sedan ut jämna mellanrum och stick hål i alla lager med papper för var markering. Tänk på att du måste använda ett jämnt antal hål. Genom att ha jämnt antal hål sys boken ihop genom att sy två vändor.

Börja sy. En första vända och när du vänder, får du en heltäckande infästning av innanmätet i boken. Se bilderna nedan för hur det ser ut. Till höger har jag sytt en vända och till vänster har jag vänt och börjat sy tillbaka. Tänk på var du vill ha ”knuten”, det vill säga var du vill ha dina ändar. Jag valde att ha dem i mitten på framsidan, men det går lika bra att fästa dem på annat ställe – även på insidan eller mellan innanmätet och omslaget.


Nedanstående två bilder visar hur det ser ut när hela innanmätet är fastsytt. Den översta bilden visar utsidan och den nedersta bilden visar insidan. Jag valde som sagt att fästa ändarna i mitten på utsidan. Där slog jag en dubbel knut. Det räcker då du knyter ihop floss. På var ände satte jag sedan en dekoration. Istället för stämplade fladdermöss går det såklart bra att hänga fast pärlor, charms eller annat i dessa ändar. Eller… kanske en penna… så som jag gjorde i en trädgårdsbok som jag visade i Creativicas blogg och här i bloggen i våras… :)


Nu ska vi ”bara” fylla på i boken och nästa år… ja då har vi saker och ting samlade för pyssliga mörka höstkvällar innan Halloween.

Avslutningsvis

Prova gärna att göra en liten bok av en kortstomme eller ett kort. Eventuellt kan innanmätet sys fast innan du börjar på framsidan. Jag gjorde inte det å det gick bra. :) Fast… jag rekommenderar nog att sy fast innanmätet först…

Gör du en liten bok får du gärna lämna en kommentar här. Samma gäller om du virar ihop din egen mumie. Det vore skoj att se olika varianter för möjligheterna är oändliga. :)

Materiallista här.

1 comment:

Essmo said...

Vilken cool idé! Mumien är ju heölt underbar! Får se till å käka massa glass så jag med kan göra en sån cool mumie.. Fast det får väl bli till nästa halloween då.. =)
Kram på´re!