23 November 2010

Juligt presentkit - Altrat ljus med matchande tändstickask och kort

Har du tänkt på att en del mönsterpapper kan se ut som om de är gjorda för att användas vid jul även om de inte är det. Ett exempel är Inkidos serie ”Götheborg”. Med sina röda, blåa och vita färger är det – den här årstiden – jul!

Jag använde dessa för att göra ett presentkit inför julen. En present att ta med när du hälsar på någon. Eftersom det är ett ljus och en tändsticksask passar det extra bra nu till helgen då vi firar första advent. Det går också att ge till barnens fröknar, en vän, en släkting eller ja… vem som helst. Kanske till och med som julklapp. :)


Kitet består alltså av ett altrat ljus, en altrad tändsticksask och ett kort. Allt är matchat med samma papper, upplägg och dekorationer. Den översta bilden visar kitet med tändsticksaskens framsida och den nedre bilden visar såklart tändsticksaskens baksida. Ja, allt är lika rätt igenom.

Jag började med att snurra hela mönsterpappret runt det röda blockljuset för att mäta ut hur lång bit som behövdes. Det går att göra hål i papperskanterna, sätta öljetter och trä korsettsnörning av garn, floss eller band för att knyta runt snöret. Jag valde dock att låta mönsterpappret överlappa något och fäste ihop det med GlueDots runt ljuset. Ett bra tips här är att montera ihop de två mönsterpappren (Inkidos serie ”Götheborg” – Röd rand samt Röd Stjärna) på baksidan innan de monteras på ljuset. Det gör det enklare att få det på rätt plats och att det blir rakt. :)

Notera att jag använde en scalloped mönstersax för att klippa det övre mönsterpappret med stjärnor. Jag hör till dem som ibland använder mina mönstersaxar och favoriten är denna. Nu slumpade det sig också så att vågmönstret passade perfekt i varandra där pappren går omlott. Ibland är det bara rätt. :)


För dekorationerna valde jag en stämpel från Tingtura. Jag gillar den här stämpeln. Det är snygga typsnitt och ett snyggt upplägg. Dessutom fångar den upp såväl de som tycker om julen och de som av olika anledningar inte är lika förtjusta i julen. Framöver ska jag också visa hur det går att variera den. Jag stämplade texten med röd Staz-On på ett vitt papper. Det blev den stämpeldynan för den var mest rätt i färg av de röda stämpeldynorna jag har.

Medan vi väntar på att färgen ska torka kan jag, som kuriosa, tala om att jag lyckades få stämpelfärg på mig själv och gick omkring en stund och såg ut som om jag skurit upp nagelbandet på ena tummen. Jag fick kommentaren att jag skulle ta en svart eller en brun dyna för att byta färg på tummen. Visst är det härligt ibland hur det kan bli? ;)

Nu har den stämplade texten torkat. Dags att ta fram en mall för Shape-Cutter – en med rektanglar och rundade hörn (jag har en annan, men denna fungerar bra). Med den måttade jag in ramar som passade för hur jag ville använda texten. På tändsticksasken är ramen mindre jämfört med de andra två för att den helt enkelt ska få plats på askens baksida. Jag ritade ramarna med en röd penna och drog sedan en linje med Stickles i färgen Xmas Red över linjerna.

De små vita blommorna fick en omgång med röd Stickles och en vit halvpärla som blomcentrum. Sedan rotade jag runt och hittade till slut ett par gamla filtstjärnor som jag tyckte passade in. Även de fick röd Stickles i mitten och dessutom ett streckat rött band under sig. Jag brukar undvika att ta material som inte finns i butiken, men här blev det så i alla fall. Som alternativ kan du egentligen ta vilken stjärna som helst. Ett förslag är att stansa eller klippa ut små stjärnor och limma ihop dem för att få dimension och sedan lägga på röd Stickles i stjärnmönster i dess mitt. Eller så använder du helt enkelt röd filt.

För alla delarna – ljuset, tändsticksasken och kortet har jag fäst stämpeltexten, blomman och stjärnan med band på med i stort sett samma upplägg. Det förenklar om du ska göra flera presentkit.


Avslutningsvis kunde jag inte låta bli insidan av tändsticksasken. Du kanske tänkte på att det sitter en stjärna upptill på utsidan asken. Det gör det på insidan med. Här är dock ränderna på det randiga pappret lodräta istället för horistontella. Ja, det är för att veta var hur tändstickorna ligger i asken – den tändbara sidan på stjärnsidan. Jag vet inte hur många gånger jag öppnat en tändsticksask åt fel håll och du känner säkerligen igen det… Lösningen är helt enkelt att placera stjärnor på rätt ställe. Eventuellt kan du också lägga till en ”lådknopp” eller ett ”lådhandtag” på asken. i värsta fall – markera med en pil. hehe

Materiallista finns här.

Icke-scrapmaterial: Tändsticksask, rött blockljus samt röd filtstjärna

1 comment:

Essmo said...

Görläckert! -Överkurs med insidan på asken dock ;) hihi..
kram på dig!