Skrotboken har tagit fasta på franska och skapat med ordet franska eller franska ord.
Mitt eget alster tog fasta på på romantiken - som sägs finns om våren i Paris - och gjorde ett kärlekskort på franska.
Ett välkänt uttryck som vi kan på mer än ett språk är utgångspunkten för detta kärlekskort.
Det mönstrade pappret som ligger längst bak har franska ord på sig. Alla stygn är handmålade med brun penna. Ramen är en egengjord overlay och hjärtana är urklippta på fri hand från en tapetbit som jag färgade in lite.
För fler alster som tar fasta på franska - klicka här.
Icke-scrapmaterial: Overheadplast och tapet
Skrotboken har fokuserat på påskpyssel av olika slag. Jag har minst ett alster i alla inläggen med detta tema. :)
... förutom en vägledning av Skberg74
Passa också på att spana in påskinläggen som Skrotboken publicerade förra året
Vad pysslar du själv till påsk?
Jag är förunnad att bo med tillgång till en trädgård. Den är uppvuxen och knökfull med växter av olika slag. Jag är ärligt talat usel på att veta vad som växer var, vad som växer när och även vad egentligen allting är. Samtidigt vill jag förändra genom att ta bort några rabatter, men det är inte gjort i en handvändning eftersom jag samtidigt vill passa på att anlägga en köksträdgård.
När jag, i början av året, fick en oklädd bok i min hand tillsammans med blomprydda papper och en stor röd ros visste jag att det äntligen var dags för att skapa en trädgårdsbok. En bok där jag kan skriva ner alla tankar, idéer, tider, datum och ja… allt som rör trädgården.
Troligen känner några igen sig i att det är en hel del pysslande och donande med trädgården och att det vore bra att samla anteckningar, bilder och kanske även fröer på ett och samma ställe. Andra kanske inte har en trädgård, men odlar sin egen köksträdgård med några utvalda kryddväxter. Alternativt kan titeln ”min trädgård” tolkas helt fritt och behöver inte alls anknyta till en konkret odlingsverksamhet som inbegriper jord under naglarna. :)
Eftersom trädgården bokstavligen blomstrar under sommarmånaderna ville jag fånga det på något sätt. Jag valde att måla hela boken i en ljust blå färg och målade sedan löst och oregelbundet med såväl en mörkare ljusblå nyans som en vit nyans. Resultatet (se nästa bild) påminner i alla fall mig om en nästintill molnfri sommarhimmel.
Jag valde att klä hela den nedre delen av boken med det somriga ljusgrönt mönstrade pappret från Basic Grey Sugar Rush för att få en gräsmatta (se nästa bild). Boken är exakt rätt storlek för att ett normalstort papper (30*30″) räcker för att vika in över kanterna på insidan pärmen.
Under gräsmattan stack jag sedan ett gäng blommor klippta från Basic Greys laserskurna papper i serien Sugar Rush. Några mindre delar från samma papper är lösa och fastlimmade där de passade bäst. Några detaljer fyllde jag i med glitterlim för att dels få mer struktur och dels en känsla av den glamour som omger känslan av att vara ute i trädgården och njuta… Jag tog även med en bit av ramen runt diecutpappret och var noga att passa in den över bokryggen för extra detalj.
För baksidan klippte jag ut två moln på fri hand och målade med en blå penna snirkliga molndetaljer. Sedan ”suddade” jag ut färgen för en dov molnkänsla. Under molnen sitter en cirkel som gul sol med strålar som är ritade direkt på den målade boken. Jag använde färgintensiva pennor och smetade försiktigt ut färgen för att få effekten av soldis (se nästa bild).
Den här boken är till för att skrivas och ritas i. Därför fäste jag en altrad penna i pärmryggen. Pennan är målad på samma sätt som boken. I toppen sitter en stor röd ros vars stjälk jag rullade fast runt pennan. Över och under limmade jag och snurrade fast floss (se den nedre av nedanstående bilder). På så sätt sitter rosen kvar och samtidigt finns det ett snöre (floss) för att fästa pennan i boken.
Själva rosen har fått sig en omgång med genomskinligt lim här och där innan rött glitter ströddes över den. Det är ingen fara att strö på rejält med glitter. Vänd bara på rosen och knacka lätt på pennan för att få bort överflödigt glitter. Tänk på att vara noga med att peta isär rosbladen innan du limmar och se till att de håller sig isär tills limmet torkar. Annars fastnar rosen ihop. När du är klar med de röda rosbladen, det vill säga att de har dels torkat ordentligt och du fått bort så mycket som möjligt av överskottet av det röda glittret, vänder du på rosen och gör samma sak med de gröna bladen.
Materiallista här.
Det här är vad som primärt gäller för tillfället på skaparfronten.
Donar med några inspirationsalster som ska med till Creativicas temamonter på denna mässa.
Spännande. Det blir den första mässan där mina alster kommer med. Jag hade andra teman att arbeta med än det som var Creativicas tema på Karlstagsmässan för knappt en månad sedan.
De flesta har nog kikat på olika bilder och låtit dem inspirera skapandet. Skrotboken har provat detta förut, men då var det tight i schemat och vi fick avstyra det inlägget. Nu har vi provat igen och denna gång fick vi ihop ett inlägg. Det publicerades igår. Vad inspirerades vi av? Tja... vi resonerar som så att vilken bild som helst kan inspirera och spann vidare på det.
Fredagskväll den 16e mars år 1792 pågick en maskerad i den kölddrabbade kungliga huvudstaden. En av gästerna blev skjuten och avled någon vecka senare. Det här var en stor händelse i landets historia och det finns mycket bevarat kring det hela. Vi valde att inspireras av följande bild och beskrivande text om en klädsel och dess olika material. Det handlar om den maskeradutstyrsel som konung Gustav III bar vid det ödesdigra besöket vid maskeraden på Kungliga Operan den 16e mars 1792.
Gustav IIIs maskeraddräktFoto av Göran Schmidt/Livrustkammaren(publicerat med tillstånd från Livrustkammaren) Till maskeraden bar Gustav III en svart slängkappa i siden, dessa så kallade dominokappor var populära maskeradplagg. På huvudet en trekantig Castorhatt, troligen framställd av bäverhår och kantad med strutsfjädrar.
Över ansiktet en mask av vaxduk som lämnade nedre delen av ansiktet synligt. Livstycke av bomull. Jackan, skärpet och byxorna är tillverkade i silkestrikå (strumptyg). De randade pantalongerna har ursprungligen haft en starkare färg, i blått och guld. De nymodiga mjuka pantalongerna var inspirerade av teaterns värld.
Jag inspirerades av maskeradmasken i sig, materialet, de dova färgerna och detaljer kring Gustav III i allmänhet.
Min tolkning handlar om när grabben fick göra en teatermask i papier-machie på förskolan. Han har masken kvar och nu kommer vi att minnas hur den kom till och varför. :)
Jag valde dova färger överlag och tonade ner färgerna i fotona. Basen är ett papper som har fibrer i sig och det får mig att tänka på filttyger som troligen var vanliga förr i tiden. På det sitter tre olika tygbitar av olika kvalitet som, bland annat, är av material liknande siden och silke. Två tygbitar är även rutiga liksom kungens rock. Alla tygkanter är fransade och påminner om såväl den frans som hänger från kungens skärp som det bäverhår som sticker upp från hans hatt.
Det slitna utseende på kungens mask återkommer genom de vita pappersremsorna som fått sig en omgång slarvigt målad grå färg, slipade fotokanter samt det slitna typsnittet på textlapparna. Masken kommer också igen i fotona och i de två masker som jag ritade själv.
Andra saker som för tankarna till kungen ifråga är en bild på den gamla sedel där han avbildades samt att layoutens titel är skriven efter min bästa förmåga att imitera kungens namnteckning.
Värt att notera här är att jag använde i princip bara icke-scrapsaker för detta alster. Egentligen är det bara fotona i sig och en ProMarkerpenna som kan räknas som scrapmaterial. Inte ens det jag använt för att fästa tyget och allt är primärt ett scraptillbehör... Av detta drar jag återigen slutsatsen att det går att skapa vad som helst av vad som helst. :)
Fler alster inspirerade av samma bild och beskrivning av klädseln finns här. På samma ställe kan du också läsa lite mer om denna maskerad och kungamordet.
Icke-scrapmaterial: Tygbitar, egentillverkade ordlappar, slipkloss till fotokanter, fotopapper, grå penna, egenritad dekoration och en avbildning av en pengasedel.
Idag är det egentligen grönt som gäller, men här i Creativicas blogg kör vi med gult för solens som strålar och gör att våra vårkänslor sprudlar.
Igår var det dags igen. Solen stod högt i skyn och snön gnistrade ikapp med ögon som tindrade. Med skidor och stavar åkte de runt med siktet inställt på den ära som väntar.Ibland föräras åkarna också med ett diplom och kanske också en medalj. Det handlar självklart om en årlig tillställning där det utförs en hel del riktiga vinterBRAgder – det lilla vasaloppet.
Här kände jag att det mönstrade pappret från Fancy Pants fick utgöra bakgrunden i sig. Först tänkte jag göra en stilren layout då mönstret är så vackert och dekorativt i sig, men i vanlig ordning stoppade jag inte där. :) På åkte både det ena och det andra.
Förut publicerade jag ett tips om hur det går att fästa smala trådar som till exempel floss eller fiskelinor (direktlänk). Jag använde mig av smala strängar med lim som blir genomskinligt när det torkar och försökte hålla mig på baksidan av flossen. Som extra förankring använde jag även dekorationer att fästa bakom samt, som bilden ovan visar, brads och ett gem för att snurra och knyta fast floss i.
Den nedre bilden visar en interaktiv del på layouten som är där för grabbens skull. Det är en plastpärla som går att flytta upp och ner längs den vita flossen. Här tänkte jag på att dels inte göra banan för lång och dels göra ordentliga fästanordningar i båda ändarna. Resultatet en rolig detalj som glädjer såväl liten som stor.
Att klustra ihop dekorationer på ett och samma ställe av den totala ytan tilltalar mig. Dekorationerna får gärna överlappa varandra och det är sällan som jag sätter något helt rakt eller kant i kant med något annat.
I bilderna ovan syns även några andra saker som jag gillar att göra när andan faller på – egna dekorationer. Med papper, sax, färg, någon liten dekoration (som öljett, brad, gem osv) och en penna kommer man långt. :)
Den översta bilden visar att jag skar ut stjärnor – se tidigare inlägg med ett enkelt trix för att göra egna stjärnor och stjärnramar. Dessa fick sedan en omgång färg, en öljett i mitten, några lappar fastsatta med gem och ritade detaljer med hjälp av en vit penna. De fästes sedan omlott tillsammans med en glittrig snöstjärnebrad och en vit floss löper över och under alltihopa.
Den nedre bilden visar titeln där jag lekte med vit penna, Förutom att jag fyllde i några av detaljerna i mönsterpappret och ritade detaljer på dekorationerna skrev jag också delar av titeln längs med resten av bokstäverna och ritade dit en snöhög med skidor, stavar och målgång. Längst nere till vänster syns hjärtan som är gjorda på samma sätt som stjärnorna. Där finns också en avslutning på den vita flossens bana i form av en knuten rosett av vitt band med snöstjärnor.
Materiallista här.
Icke-scrapmaterial: Egentillverkad datumlapp, plastpärla och slipkloss.
Du har väl inte missat att Skrotboken har en tävling med tema pinup, spets, hakar och hyskor? Sista tävlingsdag är den 21a mars. All information om tävlingen hittar du här.
För denna tävling har Skrotbokens inspiratörer inklusive mig skapat inspirationsalster.
Jag gjorde en tavla att sätta i badrummet, på dörren till badrummet eller i något annat rum. Ordet "bad" får här tolkas fritt.
Jag tonade ner färgerna på fotot innan utskrift för att bättre matcha det valda ljusa vintageinspirerade temat. Fotots kanter är slipade och sedan knycklade jag ihop fotot, vecklade ut och körde över med några olika distressfärger i ljust bruna nyanser.
De svarta hyskorna och hakarna är lastgamla och det tog emot att sprätta loss dem från originalförpackningen för att sätta dem här istället... men nu sitter de där tillsammans med sitt självklara tillbehör - spets. Fastsydda med svart sytråd. :)
Fler kreativa inspirationsalster till Skrotbokens marstävling här. Låt dig inspireras och var med i tävlingen.
Icke-scrapmaterial: Tavelram, en trägalge i minatyr, filtstjärnor, egentillverkad ordruta, slipkloss till fotokanterna, spets, sytråd, hyskor och hakar
Här kommer något som varit klart ett bra tag. Sedan i början av året.
Du kanske är som mig och samlar på dig en massa kunskap kring scrappandet (en åkomma härledd från den akademiska världen för min del). Sedan kommer problemet - du ser inte skogen för alla träd... Nu kanske jag kan komma djupare in i skogen - igen - med hjälp av ett altrat anteckningsblock för teknikdelen.
Vareviga år var å varannan dag svär jag över att jag har sånt kaos i min samling av scraprelaterade saker som fungerar som min inspirations- och referensbank. Nu så här i januari 2010 kände jag att det var dags att ta tag i det här - igen. ;)
Jag klädde om ett vanligt anteckningsblock för att samla ihop alla tekniker - gärna med beskrivning och exempel. Å japps, det kommer att innehålla allt från gamla beprövade (även av mig), det som är hett just nu samt överlag idéer, tips och råd som jag dels stött på i olika sammanhang (nödvändigvis inte scrapsammanhang) samt - det viktigaste av allt - mina egna kommentarer och noteringar till det hela. Hoppas nu att sidorna räcker...
Materialmässigt har jag omedvetet siktat in mig på tekniker av olika slag med färgstänk (som jag gjorde tillsammans med grabben), infärgning med distresser, MCP, stämpling, embossing, stansning, doodling osv. En lekfull framsida kändes helt rätt i detta sammanhang. Notera även bokmärket som kommer från en julklapp som grabben fick eller en av dessa eviga batteridrivna saker...
Hur det gått med denna? Tja... den är tom fortfarande...
Fler alster med inspiration från ett nytt år här.
Detta block skapades i januari 2010.
Icke-scrapmaterial: Anteckningsblock, vitt papper, färgat papper, fingerfärg, målarpensel, bild på pil, egenritad dekoration, färgpennor, svart penna, paljett och plastflärp från en leksak.
Idag är det, som säkerligen bekant, den internationella kvinnodagen. Den dagen firar exakt 100 år idag då den instiftades den 8e mars 1910 i samband med den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen i Köpenhamn på initiativ av Clara Zetkin. Syftet var att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt.
I flera länder är den 8e mars en nationell helgdag och dagen firas genom att presenter och blommor delas ut till kvinnor. Några, bland annat många feminister, anser dock att det inte finns någon anledning att gratulera med ett ”grattis på kvinnodagen” då dagen till stor del bygger på att uppmärksamma ojämnställdheten i samhället och kvinnors situation världen över.
Med anledning av denna dag pågår två intressanta tävlingar.
Den första står Creativica för. Där handlar det om att skapa en monokrom layout om en kvinnlig förebild. Sista tävlingsdag är den 15e mars 2010. Mer information hittar du här.
Den andra står Skrotboken för. Där handlar det om att använda en av två läckra vintageinspirerade pinupbilder och att använda underklädesrelaterade dekorationer/material på sitt alster. Här finns utrymme för bland annat spetsar, hyskor och hakar. Sista tävlingsdag är 21a mars 2010. Mer information och de aktuella bilderna hittar du här.
Lycka till!
Ibland får jag för mig att sätta fast tunna linor, trådar och gloss som sveper över stora delar av ytan som jag använder. I det här inlägget visar jag på några tips och trix på hur det går till.
Det enklaste sättet är att låta tråden eller linan svepa under bokstäver som klistras fast. På så sätt hålls linan på plats utan att du behöver lägga till något extra. I den undre bilden kan noteras hur jag använde pricken över i för att fästa själva skärningspunkten för den snurrade linan. Det ger en extra enorm prick över i. :)
Den övre bilden visar att linan även kan fästas under foton och dekorationer. På dessa ställen kan extra fästprodukter användas som sedan täcks av fotot eller dekorationen.
På den undre bilden syns det som jag var tvungen att göra för att få min bångstyriga fiskelina att ligga på plats på öppna ytor. Jag utnyttjade den clearembossade (klarembossade) isen och lät linan svepa över dessa ytor och fäste fast den med små limkluttar av genomskinlig lim. Den embossade ytan är skrovlig och en extra liten genomskinlig limklutt på något ställe smälter in i resten. Tänk dock på att ta små mängder lim och lägga det så slätt som möjligt. Med ett starkt lim som till exempel Scotch Strong & Precise glue (som kommer med en tunn appliceringspip) fungerar denna metod.
Visst kräver denna metod en del tålamod, men ändå är det relativt enkelt. Om linan inte vill ligga på plats kan du låta limmet torka lite innan du trycker fast den och håller fast den en stund med fingret. När linan fästs under något annat kan du ställa en tyngd på den platsen tills limmet torkat.
Hoppas att du blir inspirerad att prova sätta fast små tunna saker på dina alster. Fiskelinor, metalltråd, floss, garn och liknande. Och… lämna gärna en kommentar om du har några ytterligare idéer eller tips kring hur vi kan fästa fast tunna saker på det vi skapar. Lycka till!
I nästa inlägg visas layouten i sin helhet. Fullständig materiallista hittar du här.
Igår hade Ebba namnsdag och det firade Skrotboken genom att använda punk- och grungesinpirerade typsnitt samt minst en säkerhetsnål. Japps, inspirationen kommer såklart från ett klassiskt svenskt punkband - Ebba Grön.
Jag har alltid varit svag för att blanda typsnitt eller använda färdiga typsnitt där tecknen blandas. Det kommer sig troligen av att jag alltid har gillat såväl punk som rock. De så kallade ransomtypsnitten, smutsigheten och ordningen i kaoset med bilder och texter är klassiska inslag i attributen som hör till dessa musikstilar.
Det här kortet är ett av de första korten som jag någonsin gjort. Varifrån inspirationen kommer behöver väl inte sägas? Det är rivet, skitigt, metall, punkigt och ett budskap.
Jag får erkänna att jag fortfarande har det här kortet uppsatt i vårt hem. För ja, jag gillar det - mycket. Å det här är också det kort som min så kallade pic sagt att det måste vara det "bästa" jag gjort... :)
Fler punk- och grungeinspirerade alster här. På samma ställe går det också att läsa mer om Ebba Gröns korta musikaliska historia.
Icke-scrapmaterial: Vitt papper och egentillverkade ordlappar.
Creativica ser fram emot att komma till Karlstad och träffa nya och gamla bekanta pysslare!
Medan vi funderar över vad vi ska packa har du chansen att FÖRBESTÄLLA så att du får det just du vill ha. Lägg en order i webbutiken och ange Karlstad i meddelanderutan så plockar vi och tar med oss. Du betalar när du hämtar dina varor. Sista dag för förbeställning är 3 mars, IDAG!. Du missar inget erbjudande genom att förbeställa!
Mässerbjudande blir bland annat Maja Design 5 valfria papper för 50:- och vi tar med massor av REAvaror. För att få rabatten på Maja-papper skriver du ut kupongen, klipper ut, skriver på och tar med dej till vår monter.
Vi på Creativica strävar efter ett blandat utbud med material för Scrapbooking, kortmakeri samt ett basutbud av konstnärsmaterial. Till mässan kommer lite akvarellmaterial med.
Själva gillar vi att blanda nytt och gammalt och det gör vi också i butiken. Du hittar både helt nylanserade produkter och gamla favoriter. Vi är specialister på kort utan stämplar, chipboard, canvas och akrylfärg, bokstavsstickers och färgval samt letar aktivt efter material som passar för grabbigt skapande!
VARMT VÄLKOMMEN!
Idag har Skrotboken skapat med något som aldrig verkar gå ur tiden. Vi använder minst en klocka eller en urtavla på det vi skapar. Min tidsrelaterade inspiration kommer från att det handlar om att ta tillvara på tiden.
Jag försöker alltid leva efter att det är just här och just nu som är viktigast. Det är vad du gör nu som ger avtryck. Denna "livsfilosofi" använde jag som utgångspunkt för min layout där dåtiden, nuet och framtiden tar plats.
Det är det jag gör just nu (och nu och nu och...) som ger avtryck i tiden som kan bestå längre än vad nuet sträcker sig. Jag valde att använda mig av en gammaldags dåtida stil (starkt influerat av så kallad Vintage Scrap) för att skapa om att att det enda som gäller är här och nu.
Det handlar om något som ständigt pågår - vår familj. :) Å ja, det är bara att gå in helhjärtat i det och göra det bästa av tiden - hela tiden.
Fler klockalster här.
Icke-scrapmaterial: Vitt papper, färgat papper, en bild nedladdad från någonstans på Internet, garn, spetsar, sinmaiband, en tag och en rostig gammal kapsyl.
En butik med en ny blogg och ny logga. De firar med en generös blogcandy...
Ja, en sån däringa vore det väl inte fel att veva runt? Misstänker att de är skonsamma och jag vet att det finns en massa roliga dies som jag ärligt talat saknar att inte ha och använda mig av i mitt skapande...
I mitten av februari månad skapade Skrotboken kring ordet "mamma". Några scrappade äntligen om sina egna mammor. Jag valde dock att scrappa om mig själv som mamma.
Jag har några riktigt babypojkaktiga scrapsaker som jag sparat på under en längre tidsperiod eftersom jag en gång hade storstilade planer på det temat. Jag är väl inte ensam om att ha (för) många foton på en liten ny individ som trätt in i ens liv när man själv kunde börja titulera sig mamma?
Dessa planer har dock ännu inte realiserats och nu kände jag att det var dags att känna sig för och bekanta sig med pappren ifråga. Jag nallade helt enkelt delar för att skapa en layout med "mammas nya kille". :)
Såna här layouter är idealiska för att lägga med sina tankar kring att bli, att vilja bli och sedan att vara mamma - med eller utan dold journaling. För är du mamma tar det oftast upp en stor del av ditt liv. Att scrappa det är att dokumentera vardagen.
Fler alster med mamma hittas här.
Icke-scrapmaterial: Vitt papper, egentillverkade textremsor och slipkloss för fotokanterna.