17 August 2010

Recept på fingerfärg

Här följer hela fem olika recept på fingerfärg som du kan blanda själv. Prova och lek loss. Måla såväl tillsammans med eventuella yngre förmågor som på egen hand. :)

För alla recept gäller att du kan färgsätta med naturliga ingredienser som exempelvis kakao, gurkmeja, rödbetsjuice eller morotsjuice.

Fingerfärg - Recept 1 - för de allra minsta
filmjölk
karamellfärg/hushållsfärg


Blanda filmjölk och karamellfärg till önskad färg eller färger. Häll upp på ett fat och måla på tjockt papper. Om du önskar bevara konstverken bör du lacka dem med lämpligt medium. Annars surnar filmjölken och det hela kan börja lukta...

Fingerfärg - recept 2
5 dl vatten
2½ msk potatismjöl eller stärkelse
karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser (se ovan) eller pulverfärg


Blanda kallt vatten med potatismjöl/stärkelse och låt koka upp under omrörning. Låt svalna och tillsätt sedan färg. Använd karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser eller - om det inte är små barn som ska måla - pulverfärg. Rör gärna ut färgen i lite varmt vatten och blanda sedan i smeten. Om smeten blir för tjock, blanda i mer vatten. Måla på tjockt papper och lacka gärna de färdiga konstverken med lämpligt medium för att bevara dem.

Fingerfärg - Recept 3
3 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 tsk salt
karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser (se ovan) eller pulverfärg


Blanda kallt vatten med vetemjöl och salt. Koka upp under omrörning. Låt svalna och färgsätt med karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser eller - om det inte är små barn som ska måla - pulverfärg. Måla på tjockt papper och lacka med lämpligt medium för att bevara slutresultatet.

Fingerfärg - Recept 4
4 dl vatten
2 dl talk
2 dl tvålflingor
2 dl potatismjöl
karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser (se ovan) eller giftfri pulverfärg


Blanda vatten, talk, tvålflingor och potatismjöl. Låt blandningen sjuda under noggrann omrörning. Ta av från plattan och låt svalna. Tillsätt färg.

Fingerfärg - Recept 5 - för större barn
1 msk tapetklisterpulver
½ l vatten
karamellfärg/hushållsfärg, naturliga färgingredienser (se ovan) eller färgpigment


Vispa tapetklisterpulvret med vatten för en tjock blandning. Låt stå cirka 5 minuter (läs på förpackningen). Tillsätt färg och rör om. Denna färg kan förvaras i burk med lock i kylskåp.

För alster med fingerfärg, se här, här, här och här.

No comments: