18 August 2010

Det bär frukt...

För några kvällar sedan fick vi hitta på något så att liten man skulle få röra på sig den dagen. Han var trots allt hemma och var inte helt kry, men började piggna till och blev rastlös. Ni vet den där överskottsenergin som barn får när de inte springer omkring hela dagarna och leker. Vi tog en sväng i skogen för att titta efter svamp. Och... vi hittade! Gula lyste de där som solen. Inte överdrivet många, men några på den korta svängen är ett bra resultat. Det verkar överlag vara ett fruktbart år för svamp i år.

Fruktbarhet är temat för detta kort med den passande stämpeln "Mother" från Forma Hantverk samt spillbitar från Maja Designs serie "Sommartider". Vi börjar gå mot skördetider och fruktbarhet är en förutsättning för en god skörd. Kortet passar för att önska en god skörd eller kanske bjuda in till skördefest. Samtidigt förekommer fruktbarhet också i en rad andra sammanhang. Vi har fruktbara relationer (såväl platoniska som andra) och ett sådant här kort kan gärna skickas till en nära vän för att tacka för god vänskap eller tacka för något som personen gett dig (såväl bokstavligt som mer symboliskt). Det fungerar också för att önska lycka till med något som någon ska företa sig och som denna person hoppas ska ge resultat på något sätt eller för att gratulera någon som vunnit något.


För det här kortet började jag med att färglägga stämpelmotivet. En sådan här stämpel har många detaljer och den kan därför te sig svår att färglägga. Enklast är att börja någonstans med en mindre detalj och sedan rullar det på genom att de olika detaljerna och delarna blir tydligare för var sak som färgläggs och samtidigt ser du möjligheterna för att förändra motivet något (och det har jag gjort här ovan, men jag tänker inte tala om var och hur... :) )

Jag valde som sagt att färglägga motivet, men annars är det en perfekt stämpel för att använda på till exempel en så kallad distressruta eller motsvarande.

Börja med de små detaljerna och gå vidare tills hela ytan är färglagd

Åter till färgläggningen . Den är färgstark och går i olika toner eller nyanser av varje färg (se bilden ovan). Jag gillar det här sättet att färglägga på eftersom det ger liv till motivet. Speciellt bra passar det för till exempel solen som här går i gult, orange och rött (se bilden nedan). För extra effekt la jag på 3D-lack på sina ställen på solen.

Flera färger används till ansiktet (se bilden nedan) och här är det viktigt att använda en riktigt smal stompf och att inte dra ut färgerna in i varandra. Snarare handlar det om att gnugga lätt över - i det här fallet - ögonen och munnen utan att dra ut färgen i övriga delar av ansiktet. Efter det går det bra att gnugga över hela ansiktet för att få ut ansiktsfärgerna överallt och även få med de rosiga kinderna. :)

På bilden nedan syns också att jag drog med grön penna längs blomman som hon håller i handen och med en brun penna längs "kvistarna" som sticker upp. Här är jag inte noga med att det ska vara perfekt utan det är viktigare att få in respektive färg innan färgen på bakgrunden läggs till. Gnugga ut färgerna på samma sätt som för ansiktet genom att börja med detaljerna utan att dra ut färgen över resten av ytan. När allt är färglagt kommer det att synas att blomman och kvistarna har en egen färg (se bilden nedan).


Färglägg för att få ett trä(d)mönster

Nästa detalj i färgläggningen är trädet (se bilden nedan). Det är så här som jag vanligen färglägger ett träd eller trä, det vill säga med ådring.

Ådringen åstadkommer jag genom att blanda olika bruna nyanser som jag sedan, med hjälp av stompf, gnuggar ut över hela trädytan. Sedan tar jag en vit penna och ritar ett ådrigt mönster över trädytan. Efter det byter jag till en brun och/eller svart penna och drar linjer längs med de tidigare vita linjerna. Eventuellt lägger jag till några små ytterligare detaljer med vit penna, men annars får det vara som det är.


Gör ett kort av det färglagda motivet

Med ett färglagt motiv är det dags att göra ett kort av det hela. Jag valde en svart kortstomme och flyttade runt spillbitar från Maja Designs serie "Sommartider". Valet föll på svart-vitt och gul-orange. Det senare valet baseras på att jag ville förstärka detaljerna i solen och samtidigt matcha färgen på klänningen. Alla papper har uppruggade kanter med svagt målade vita kanter.

På vägen följde en gul stor blomma med. Jag gillade dock inte att den var helt gul varför jag dels målade slarvigt med akrylfärg i dess mitt och sedan satte jag mig för att dutta prickar i orange över hela blomman (se bilden nedan).

Stämpla en intressant bakgrund med wellpapp

Sedan... för att hela kortet inte skulle bli alltför mörkt och dystert stämplade jag på den svarta bakgrunden med ett enkelt redskap som de flesta nog har tillgång till - wellpapp.

Jag tog en bit wellpapp, la på gul färg och tryckte det hela mot den tomma kortbasen (se bilden nedan). Jag gillar hur det blir med icke-perfekta ränder som lättar upp och gör att färgerna går mer ihop med varandra. Ett bra tips när du känner att du vill ha något mer utan att det ska vara för stort och klumpigt. :)

I det här fallet valde jag även att använda wellpappen som jag stämplat med. Jag målade på den med orange utan att täcka allt. På sina ställen drog jag helt enkelt ut den orange färgen och fick den därmed mer genomskinlig så att både den gula färgen och wellpappens naturliga färg framträder.

Lägg till några extra detaljer

Jag skapar i regel genom att jag bygger vidare på färger och låter dem komma igen. Det här kortet är inget undantag. Dock är det många färger på kortet så några får stå tillbaka.

De centrala färgerna för detta kort är svart, vitt, gult och orange. Det är starka färger och kontraster som verkligen syns. Samtidigt syns även de övriga färgerna i motivet. Och de framträder än bättre genom att jag lagt till ett fåtal detaljer. Den lila färgen i klänningen går igen i form av två små runda brads i en starkt lila färg och en lila spets längs med den nedre kanten på kortet. Den blå färgen från himlen kommer igen i en rund brads i blått (se bilden nedan).


Prova dig fram för att hitta rätt färgkombinationer

Här borde jag egentligen ha en bild på hur det ser ut utan dessa lila och blå detaljer samt hur det skulle ha ett ut om jag istället valt gult och orange även för bradsen och spetsen. Men... du kan alltid prova själv att byta färg på detaljer och se hur helheten nästan helt byter skepnad. Samtidigt rekommenderar jag att du provar att byta färg på bakgrunden innan du tar ett slutgiltigt beslut. Det kan resultera i, för ögat, härliga och delvis djärva eller - kanske framförallt - vackra och väl matchade färgkombinationer.

Avsluta kortet genom att lägga till en hälsning

När alla färger och detaljer är klara och gärna även monterade är det dags för en hälsning. Här brottades jag länge och väl med texter som skulle passa. Jag resonerade tillsammans med min större man och vi spånade fritt kring att stämpeln är en symbol för fruktbarhet. Till slut kom jag fram till att den korta texten "Det bär frukt..." var bäst. Den medger att korthälsningen fortsätter på insidan av kortet och det går att välja vilken väg hälsningen ska gå.

Själva texten skrev jag med hjälp av små bokstavsstickers som jag satte på en ljus spillbit av Maja Designs serie "Sommartider" (se bilden nedan). Denna spillbit har informationsremsan med tillverkare på baksidan av sig. Jag tänkte på att använda den till just detta ändåmål, det vill säga att skriva en text eller hälsning på, och därför klippte jag loss den när jag använde den andra sidan av pappret för ett annat kort. För hand ritade jag dit en liten pil framför hälsningen och med det är kortet klart.Materiallista här.

Icke-scrapmaterial: Wellpapp för att stämpla med och som dekoration

9 comments:

Gurkiss said...

Himla läckert :)

Kram Gurkiss

Linda said...

Jättesnyggt! Jag gillar stämpeln, men har aldrig köpt den för jag tycker den verkar svåranvänd. Men du har fått till det jättebra!

maxell said...

Tackar!

Det är lite lustigt för jag inser att jag färglagt den lite fel... eller vadå fel. Hon är lite rundare i den här varianten. ;) Kommer en annan variant framöver...

Maiden said...

Wow vilket jobb!! Själv ser jag bara stämplarna som ett "måste" ibland å färglägger som hastigast för att sedan göra det jag tycker är roligast - resten... ha ha ha.

Var du på Sonisphere åxå? Å fick lera upp till knäna!? ;-)

Maiden said...

Wow vilket jobb!! Själv ser jag bara stämplarna som ett "måste" ibland å färglägger som hastigast för att sedan göra det jag tycker är roligast - resten... ha ha ha.

Var du på Sonisphere åxå? Å fick lera upp till knäna!? ;-)

maxell said...

Det är lite pillrigt ja, men det tar faktiskt inte så lång tid. Inte nu längre. ;) Å jag lägger som sagt på flera nyanser på en gång och gnuggar eller drar ut färgerna genom att börja med de små detaljerna. Det går lite fortare då...

Å jag vete fasen, men jag gillar färgläggning även om det är tradigt som attans ibland. Till saken hör dock att jag nästan aldrig färglägger i förväg utan färglägger när det ska användas samtidigt som jag nästan aldrig bestämmer resten innan jag färglägger... Hur det går ihop är en gåta. ;)

Nope, vi vart inte på Sonisphere även om jag hade gärna hade haft lera upp till knäna. Hehe

Essmo said...

åj åj åj Läckert! Vansinnigt mycket text å jag orkade/hann inte läsa allt *skäms* men jag gillade kortet massor, himla coolt!! =)
kram på´re!

Maiden said...

Tack så mycket för alla roliga kommentarer inne hos mig! :-)

Ska försöka besvara dem här:
"Eldflames" pappret köpte jag hos Studio Engströms tror jag de heter, på en mässa för några år sen...

Ang kaoset på pysselbordet så var nog det största problemet att det där var i vår sommarstuga... Å jag alltså hade tagit upp ALLT utrymme för övriga familjemedlemmar att visatas på... hi hi. Skönt att vara hemma igen där jag har min egen lilla vrå - som är GRYMT stökig!!!

Ang kommentarer så är det ju svårt, jag är själv periodare... Man besöker så himla mycket roliga bloggar å ibland tar ju orden liksom slut. Helst vill man ju skriva ngt mer kreativt å engagerande än bara "fint" liksom...

Till sist måste jag ju åxå säga att gult å svart är väldans fint... hi hi hi.

Massa kramar!

Ps. såg du min Nikki Sixx layout? (Den ligger under DT Handarbeta) Jag e verkligen en fjortis.... ;-)

Linapyssel said...

Yber coolt kort Maxell!!! Så fina färger och passande text till bulan!!! Kul att du gillade papprena...jag väntar med spänning...stressa inte, hojta bara till när du gjort något av paketet!!!
Fina fingerfärgs Lo!!!! Mysigt att pyssla tillsammans med barnen...gör det ofta här!!!
Stor kram Lina