25 August 2010

Gör egna grungeinfluerade papperskanter

Flera mönsterpapper kommer med grungeinfluerade vita ramar eller kanter runt om. Ett exempel är...

... ett orört hörn av Maja Designs serie Sommartider - Strandmode

Det går bra att använda som det är, men ibland delar vi pappren och får ett hörn som inte har likadana kanter utan är…

... ett kapat hörn av Maja Designs serie Sommartider – Strandmode

När vi kapar papper med sådana här ramar och använder delar eller spillbitar förlorar vi delar av den fina vita grungeinfluerade kanten.

Kan vi lösa det? Ja, det kan vi. Jag har klurat lite på det hela och kommit fram till en lösning som är ok.

Börja med att rugga upp alla papperskanter med en Edge Scraper eller motsvarande. Måla sedan med vit akrylfärg längs med alla papperskanter på den bit du tänker använda dig av. Måla såväl de kanter som inte har någon ram som de kanter som redan har en ram. Vi målar alla papperskanter för att kamouflera och få en enhetlig helhet.

Måla alla papperskanter med vit akrylfärg

Använd vit (kritvit) akrylfärg och var inte så noga med hur du målar. Poängen är att lägga på vit färg utan att täcka hela området. Använd gärna en skumpensel. Annars går det också bra att använda fingret. Med några försök kommer du att få till en ram som delvis är utsmetad och delvis har helvita inslag (se bilderna nedan).

När färgen torkat plockar vi fram en skalpell eller motsvarande. Försiktigt drar vi här och där en bit in från papperkanten för att skapa rispor i pappret.

Tänk på att hålla skalpellen rakt mot pappret och att inte använda ett för hårt tryck. Rispa hellre fler gånger på samma ställe än att du ruggar eller sliter upp hela pappret. Använd gärna fingrarna för att platta ut din rispa och eventuella skarpa kanter som kan uppstå.

Använd en skalpell för att göra rispor i pappret längs med kanterna

Genom att rispa pappret på det här viset blottas den vita papperskärnan och resultatet är att vi får ett utseende som ligger mycket nära hur den grungeinfluerade ramen ser ut på de övriga papperskanterna.

Färdigt resultat med en rispad sida och en sida som kom som den är + akrylfärg

Hur mycket och var du vill rispa för att skapa egna vita grungeinfluerade ränder avgör du själv. Ett tips är dock att du nöjer dig med lite och hellre kan fylla på med fler rispor än att göra långa rispor på en gång. När du är nöjd med rispningen kan pappersbiten användas som en "komplett" pappersbit på valfritt alster. Mitt färdiga resultat ser ut så här

Klicka på bilden för att läsa om layouten och se bilder på detaljer

Självklart passar detta tips också för att skapa vita grungeinfluerade ramar på i princip vilket mönsterpapper som helst. Pappret du använder bör vara någorlunda tjockt och ha en vit papperskärna. Är du osäker på om det fungerar med just det papper du har framför dig? Prova att rispa på en liten spillbit innan du ger dig på den papperbit du vill använda dig av.

Originalinlägget finns här.

2 comments:

Linda said...

Smart! Jag har faktiskt funderat på det där. Men nu vet jag hur jag ska göra! Tack!

maxell said...

:) Vassego!

Va skoj att du också funderat på det. Det är inte bara jag som kan snöa in på detaljer i sakerna... å ja, det här vart den lösning jag kom på. Dock har jag inte helt löst hur sjutton det går att göra med papper där den grungeinfluerade kanten inte är vit...