28 August 2010

Stämpla med wellpapp eller bubbelplast

Denna tutorial är gjort för Creativicas blogg. Det återges i sin helhet även här.

Det finns flera stämplar som ger ett mönster av något slag. De är roliga att använda för att få intressanta detaljer på sina alster. Samtidigt finns det också saker som vi alla troligen har lättillgängligt som vi kan använda för att skapa intressanta mönster. Du kanske har stämplar oregelbundna prickar med hjälp av bubbelplast och akrylfärg. Du kanske också har sett eller till och med provat att stämpla med wellpapp och akrylfärg.

Det är inte alls svårt att skapa dessa mönster och i det här inlägget visas hur det går till steg för steg. För fotona används wellpapp, men stegen är samma för att stämpla med bubbelplast. I texten varvas råd och tips för att stämpla med såväl wellpapp som bubbelplast.

Du behöver

En bit wellpapp eller bubbelplast
Akrylfärg av valfri färg och i valfritt märke
Skumpensel eller motsvarande

Måla över wellpappen eller bubbelplasten med hjälp av en skumpensel. Speciellt bra för detta ändamål är så kallade dabbers. De kommer med en skumtopp och fungerar därför på samma sätt som en skumpensel.

Jag tycker personligen att skumpensel eller dabbers ger bäst spridning av färgen och den coolaste stämpeleffekten. Om du vill kan du dock även prova att sprida ut färgen med en pensel eller något annat.


Ett praktiskt tips är att du trycker ut och fördelar färgen på skumpenseln innan du målar. Annars finns det en risk att det är en stor mängd färg som överförs till wellpappen eller bubbelplasten och när du sedan stämplar kommer inte mönstret att framträda lika bra.


Notera även att hela ytan inte behöver täckas av färg. Det ger ett intressantare resultat om du lämnar vissa delar omålade och målar med ojämna kanter. För exempel, se bilden ovan.

När du har målat klart din "stämpel" av wellpapp eller bubbelplast lägger du den rakt ned där du vill stämpla mönstret. Låt inte "stämpeln" glida omkring eftersom färgen då smetas ut. Håll fast med en hand och tryck försiktigt över hela ytan med den andra handen för att vara säker på att du får med hela mönstret.


Lyft därefter försiktigt din "stämpel" rakt upp från ytan. Detta görs återigen för att undvika att färgen smetas ut. Resultatet bör se ut ungefär som i bilden som följer.


Här kan vi, om vi vill, passa på att stämpla samma mönster en gång till utan att tillföra ny färg. För nästa stämpling överförs mindre färg och därmed framhävs det stämplade mönstret. Jag rekommenderar dock att du endast stämplar en extra gång innan mer färg tillförs. Annars är risken att det är alldeles för lite färg kvar på wellpappen för att något som helst mönster ska framträda. För bubbelplast kan det fungera att stämpla mer än en extra gång. Du får helt enkelt prova dig fram på skräppapper för att se och lära känna hur just du stämplar med wellpapp respektive bubbelplast

Vanligen torkar färgen på en gång, men ibland kan det vara delar av det stämplade mönstret som har ett något tjockare lager med färg. För att vara på den säkra sidan bör du lägga det hela åt sidan för att torka en liten stund.

Som vi alla säkerligen redan vet behöver vi inte vänta länge. Akrylfärg torkar relativt fort och du kan fortsätta att göra klart ditt alster.

Två exempel på alster där jag stämplat med akrylfärg följer.


Här har jag stämplat med svart akrylfärg mot en gul bakgrund på en layout. I det här fallet stämplade jag när allt annat var monterat och klart. Den som är uppmärksam noterar att jag fyllt i en en del av det kolsvarta stämplade mönstret med svart stickles. En rolig detalj som kanske inte syns vid en första anblick, men som finns där.


För detta kort stämplade jag bakgrunden eller kortstommen först av allt. Jag gillar akrylfärg i det här sammanhanget eftersom den i regel är en heltäckande färg. Det innebär att du kan stämpla med i princip vilken färg som helst mot vilken färg som helst på underlaget eller bakgrunden. Se till exempel hur bra den gula färgen framträder mot den svarta bakgrunden för ovanstående kort.

Lycka till med att använda enkla metoder för att skapa intressanta mönster på eller för dina alster.

Icke-scrapmaterial: Wellpapp (eller bubbelplast)

No comments: