18 February 2011

Grafiskt med flera foton, ett scrapkit och akrylfärg

Jag brukar få höra att jag scrappar med ”mycket” över hela sidan och oftast stämmer det att jag petar in saker både här och där. Samtidigt gillar jag variation och ibland ger jag mig själv utmaningar för att också utvecklas.

Här är min utmaning till mig själv att skapa en layout i en stil som oftast benämns ”grafisk”. Den är närliggande ”clean and simple”, men det är inte riktigt samma sak. Som vanligt är det detaljerna som gör det. :)

Denna utmaning till mig själv är intressant. Jag är överlag inte för det där med att dela in saker å ting i olika scrapstilar. Jag brukar helt enkelt ta det jag gillar och behöver för just det alstret och blanda hej vilt. ;)


För att hitta den grafiska stilen kan du öppna vilken tidning som helst och titta på annonserna. De ger tips om hur en grafisk layout kan se ut. Rita och skissa och börja skapa.

Jag valde att använda flera foton. Till det la jag till en bakgrund för att ”grafiskt sett” hålla ihop alla fotona. För bakgrunden gjorde jag en stencil av ett tjockare papper. Denna la jag över vit cardstock och målade med ljusgul och ljusblå akrylfärg. Jag passade också på att spraya över med hemmagjord glimmerfärg blandad av distress, vatten och Perfect Gold.


För alla foton har jag – i vanlig ordning – gått över kanterna med en slipkloss. Jag gillar helt enkelt effekten som det ger. Det gör att fotona både står ut från och smälter in i bakgrunden. I det här fallet passar det även med de vita kanterna med tanke på vad fotona föreställer. Var foto har en egentillverkad textruta med ljust gula kanter.

De två foton som sitter närmast ett hörn av det målade har rundats med en hörnrundare. Det är rätt typiskt en grafisk stil att ha rundade hörn och rundare linjer eller former någonstans.

Det rundare fortsätter i tre cirklar som sitter utspridda över ytan i den där klassiska triangeln. Jag valde att sätta var cirkel med distanskuddar. En grafisk layout behöver nödvändigtvis inte vara helt platt. : )

Bland fotona finns en bit mönsterpapper som hjälper till att hålla ihop linjerna längs kanterna. Även här används 3D-kuddar.En snöflingebrad fyller ut en kvadrat mellan fotona. Längst ner är en remsa över – en perfekt plats för titeln som är gjord av bokstavsstickers.

Ett av fotona har också fått en detalj av band och en rund liten brad för ja, jag ville ha något mer med och ändå inte störa det grafiska upplägget.

Mer än så här behöver det inte vara för att få en hel layout. Samtidigt går det bra att använda så kallade julpapper eller scrapbookingkit med jultema för annat än just jullayouter. :)

Tips: Mina cirklar lappar över fotona. Ett alternativ hade varit att skära i fotona och ge plats för cirklarna. Detta hittar vi ofta i grafiska annonser… och dito layouter.

Materiallista här.

Icke-scrapmaterial: Egentillverkad stencil, tapetbitar, slipkloss och egentillverkade ordlappar

4 comments:

Stephi said...

supersnyggt! Allt harmoniserar så bra i hop!

Pippin said...

snyggt, det ser väldigt "rent" ut. Så läcker snögubbe.

Linda said...

Så himla snyggt! Djupet i layouten är grymt, det ser ut som att fotona "flyter" ovanpå layouten. Hoppas du förstår hur jag menar. =)

Linda said...

Den är superläcker! Kul att variera sig lite. :) Och snögubben är ju supersöt!

Kramar