01 October 2010

"Only me" med fokus på kontraster


Efter ett julkort med fokus på röd-grön i mörkare nyanser för kontrasteffekter kände jag att jag ville använda mig av klarare färger. Därför skapade jag ett alster till - en layout.


Jag försökte verkligen hålla mig till samma nyanser av rött och grönt, men ju mer som åkte på desto mer ökade behovet av att komplettera med andra färgnyanser - främst gröna. Det handlar om grön på skalan ljus-klar-mörk som komplement till min gröna grund limegrön (grön med ökat inslag av gul).


Allt för att skapa såväl kontraster som balans i helheten.

För den här layouten tog jag fasta på två saker rörande kontraster.


Layouten handlar om mina egna kontraster och min inneboende motsägelsefullhet. Einstein brukar tillskrivas uttrycket om att allt är relativt. Relativiteten har funnits länge i världen och yin och yang för balans är ett klassiskt exempel. Oavsett om jag gillar det relativa eller inte kommer jag inte ifrån att saker och ting kan ses på flera sätt och att balans eller lagom inte alltid är att föredra. ;) Jag kan argumentera för en sak och jag behöver nödvändigtvis inte hålla med i sakfrågan. Ibland skiner såklart min egen ståndpunkt igenom.


Till det kommer flertalet tillfällen då jag - till människors förvåning - helvänt i en fråga. Det har dessutom sagts mig att man aldrig vet var man har mig eller vad jag egentligen tycker. Allt detta kan till stor del spåras till vad som vanligen kallas motsägelsefullhet.


( Notera att den stämplade raketen på den nedre bilden här ovan är färglagd av liten man. Jag tycker att det är roligt att få med en sådan detalj på det jag skapar. )

Så hur skapar man då om denna kontrastrikhet på ett representativt sätt? Jo, jag valde två kontrastfärger - rött och grönt - tillsammans med ett neutralt färgat foto. Den röda färgen är i stort sett klart röd, medan jag medvetet ville tänja på gränserna och valde en grön färg som går åt gult, det vill säga limegrön. Eftersom det inte är rena klara kontrastfärger valde jag en neutralt vit bakgrund som bas. Sedan började jag skapa och jag slutade inte i första taget. Mer och mer åkte på. Någonstans på vägen tullade jag även på mitt val av att hålla mig till limegrön och därför finns det inslag av andra nyanser av grönt. Trots detaljrikedomen och färgspannet finns det en sammanhållen helhet och en balans. Det hela handlar främst om att jag avstått från att blanda in helt andra färger samt vad, hur och var saker och ting placeras. :)

I inlägget med den "teoretiska delen" om konstraster och färger är en viktig poäng att färger uppfattas subjektivt. I mitt alster är det stora inslag av subjektivitet då jag valt de gröna nyanserna. Kanske ser det rörigt ut, men i mina ögon är det balans. Samtidigt är det också kontraster. Här spelar den vita färgen stor roll. Utan den skulle vi få ett helt annat intryck.

Icke-scrapmaterial: Förgad wellpapp, klistermärken av olika slag inkl några med puffeffekt, en spelmarker, paljetter, halvpärlor, olika nedladdade bilder, post-it, färgat gem, röd spets och slipkloss.

1 comment:

Metal_Minish said...

Åh, sånt härligt organiserat kaos! *w* Riktigt snyggt, älskar färgkombon!