26 October 2010

Tombstone - Gör egna dekorationer eller placeringskort till Halloween

Halloween är en kuslig högtid. Den tid på året då det är helt ok att ta fram till exempel spöken, spindlar, skelett, döskallar, fladdermöss, häxor och… gravstenar!

Här har jag gjort två av det sista. Det är två gravstenar vilka kan användas som dekoration i ett spöklikt stilleben, som placeringskort vid Halloweenbjudningen alternativt vid ett spöklikt kalas och – med vissa modifieringar – som kan göras om till kort eller användas som dekorationer på valfritt alster.


Båda är gjorda med samma mönsterpapper. På den ena stenen används framsidan och på den andra används baksidan. Båda stenarna skimrar i mörkret. Den svarta stenen är virad med silverfärgad pärlfloss som blänker. Stenen med orange papper har fått en pensling med Perfect Pearl som blandats med vatten. Det ger lyster till pappret. På båda stenarna sitter sedan dekorationer.


Här valde jag att sätta fast grönt band av modell pom pom längst ner på stenen. Det gör att bollarna lägger sig framför stenen som extra dekoration. Ur detta gröna band sticker en stämplad och färglagd swirl upp. Den silverfärgade pärlflossen virade jag runt stenen. Här var det inte helt enkelt att fästa, men med rätt lim (som torkar genomskinligt), en varsam hand och tålamodet att hålla kvar en stund medan limmet torkar sitter det där det ska. På lämplig plats på stenen klistade jag fast två remsor med washitejp där jag skrev en hälsning med svart penna. Överst sitter en knuten enkel rosett av svart organzaband. Avslutningsvis är det svart Pearl Maker runt hela stenen.


Stenen med orange papper har som sagt Perfect Pearl över pappret för en skimrande yta. Längst ner sitter ett mörkblått band av modell zig zag. Från detta sticker ett grönt band av modell bladranka upp. Några blad smiter utanför sidan av stenen. Nere till höger gnuggade jag fast en rub-on i form av spindelnät och en extra rub-on i form av spindel i nätet. Placeringen av nätet är så nära jag kunde komma att nätets trådändar sitter fast i något runt om.


På stenen skrev jag det klassiska ”R.I.P” med svart penna. Över stenen flyger en svart fladdermus. Jag stämplade fladdermusen och försedde den med svart stickles. Sedan snurrade jag till en bit färgad metalltråd och fäste den på baksidan. Vill man kan man stämpla fladdermusen två gånger och fästa metalltråden mellan dem. Det fungerar eftersom stämpeln är ”liksidig”. Metalltråden stack jag ner i stenen. Jag målade runt alla kanter på stenen med svart Puffy Velvet Marker och värmde med embossingfön. Det ger en vacker sammetskänsla. Här valde jag även att täcka sidona av stenen genom att försiktigt trycka ut orange Pearl Maker och dra ut färgen över kanterna.

Kanter på stenen? Ja, den här stenen är relativt tjock eftersom…


... den är gjord i två lager. Ett lager är det mönstrade pappret och ett lager är relativt tjock vanlig kartong (av wellpappsmodell i kärnan). Kartongen målade jag med svart akrylfärg på hela baksidan, längs alla kanter och en bit in på framsidan. På framsidan sitter, som redan synts ovan, mönstrade papper. Dessa är chalkade med mörkt brun och ”sotig” fluid chalk. Att det är målat med svart akrylfärg en bit in på framsidan och kanterna samt chalkat på pappret ger en tonad övergång mellan papper och kartong även om de inte blir exakt på pricken exakt lika stora. På några ställen målade jag också med en svart penna en bit in i kartongen där jag missat att lirka in svart akrylfärg. Detta då jag såg att kartongen sken igenom när stenen ställdes upp. En svart penna – i princip vilken som – löser det.

Alternativt kan man fästa ett papper på baksidan och enbart måla kanterna på kartongen. Då går det att nöja sig med en svart penna som dras längs med kartongens kanter för att åstadkomma samma tonade övergång.

Som alternativ till att måla med akrylfärg på baksidan och om du ändå vill måla förslår jag distress crackle paint. Det bör ge ett passande utseende.

Hur får man då stenarna att stå upp?


Jo, klipp eller skär ut en remsa i något styvare papper. Jag tog ett svart med vit kärna och slipade fram den vita kärnan med en slipkloss. Vik pappret på mitten. Vik sedan två kortare ”flärpar” i varsin ände och åt varsitt hål. Fäst enligt bilden ovan, dvs något ovanför botten på stenen. Det gör att stenen står upp med en liten lutning och så länge stenen inte dekoreras med alltför tunga saker står den upp med hjälp av denna pappersremsa.

Jag gjorde två stenar, men det går att göra fler. Kanske så att det räcker till en hel kyrkogård… Buuuhaaa ha ha ha…

Håll utkik så lägger jag upp mallar för några olika stenar inom en snar framtid. :)

Lycka till med ditt eget skapande. Gör du stenar får du gärna visa upp dem genom att lämna en kommentar till detta inlägg.

Materiallista finns här.

Icke-scrapmaterial: Tjock kartong med en kärna av modell wellpapp samt svart kartong med vit kärna

1 comment:

Maiden said...

Wow så läckert! Å vad bra du är på att beskriva hur du gör!! :-)

Ja visst är det härligt med 80-tals rocken!! Jag har fastnat i träsket helt å hållet...

Du vet kanske redan det men mina barn heter ju Eddie och Nikki i andra namn... Hi hi.

Ha en trevlig helg!
Kram