27 October 2010

Inför Halloween - Mallar till gravstenar som räcker till en hel kyrkogård

Igår visade jag två gravstenar som jag skapat som dekorationer inför helgens stora högtid – Halloween. Här kommer mallar till dessa stenar… och ett helt gäng till.


Klicka på bilden för att spara och skriva ut. Den kommer i PDF-format.

Ja, jag fyllde hela mitt papper med olika modeller på gravstenar. Har du någon gång besökt en kyrkogård och verkligen tittat på hur gravstenarna ser ut? I somras passade vi på att besöka riktigt gamla kyrkogårdar för att upptäcka hur gravstenar förändrats med tiden. Äldre stenar är vanligen mer formade. Detta gäller så länge de inte är riktigt riktigt gamla. En del är inte stenar utan riktiga mästerverk i form av metallarbete. Nyare gravstenar är ofta rikt utsmyckade med detaljer och figurer. Slutligen har några ingen gravsten. Med det har jag sagt varifrån min inspiration till dessa stenar kommer.

När jag ritade mallarna använde jag ett scrapverktyg som för många fallit i glömska. Några av de runda detaljerna på gravstenarna ritade jag på fri hand. För att rita några – främst det större rundlarna – använde jag min Shapecutter mall med cirklar. Den är praktisk då den kommer med ett rutmönster som underlättar en rak placering av cirklarna. Mitt tips är att om du behöver rita en viss form och har en Shapecutter mall i den formen – använd den!

Avslutningsvis säger jag att egentligen spelar gravstenens utseende inte någon roll. Det viktiga är att vi ägnar en tanke och minns de som inte längre finns bland oss. Passa på att skänka en extra tanke till dem nästa söndag – på alla själars dag. Dagen innan – lördag den 5e november – firar vi i Sverige Alla Helgons dag anno 2010 och kanske tänder du ett ljus på en grav eller fler.

Innan dess hinner vi fira Halloween nu till helgen – på söndag. Använd mallarna här ovan och gör dekorationer, kort, bordsplaceringskort… tja allt du kan komma på.

Använder du mallarna får du gärna lämna en kommentar med länk och ja, jag är nyfiken på vad det kan bli för läskiga saker av dessa. :)

1 comment:

Anders said...

Snygga skisser och verkligen bra inspiration.