02 March 2011

maxell goes steampunk

Steampunk. Vad sjutton är det? Något som sedan några månader tillbaka tydligen anses vara en scrapstil. Något som, liksom de flesta så kallade scrapstilar, funnits längre än så...

Som den insnöade akademiker jag är ville jag såklart gå till pudelns kärna. Denna gång ligger det också i linje med det starka intresse som min lilla man har för ångdrivna maskiner och att han också vill veta hur det hela hänger ihop och fungerar. Till min hjälp har jag haft en mycket nära person som bokstavligen guidat mig i företeelsen Steampunk. Jag har letat efter karakteristika. Jag har kikat och kikat. Jag har läst och läst. Jag har klurat och donat. Jag har resonerat och diskuterat. Frågan är om jag också inte drömt Steampunk. :)

Men, det går inte att göra allt i teorin. Någon gång är det dags för praktik. Min tid kom strax innan det var nytt designpaket på gång från Creativica. Jag fick en fix idé om att jag ska gå igenom de flesta större så kallade scrapstilar och skapa minst ett alster i var stil. Troligen lär det slinka med ett och annat som är maxellstyle och ja, en del lär nog kunna passera som så kallad freestyle/fristil och även som så kallad artsy. Ändå är det kärnan i detta lurviga som jag vill åt för att helt enkelt lära mig än mer om allt... och inget.

Praktik ja! Här är sneakpeak eller tjuvtitt på två alster som jag gjort för Creativica. Dessa och andra i olika stuk kommer, för den som är i Karlstad, att finnas i Creativicas monter i helgen som kommer. :)

Min början i den punkiga ångan är till min lilla man. Det handlar såklart om en av hans stora passioner - ÅNGlok. Han har åkt med ångloket som är på fotot. Ett foto som är av mig i fler än en bemärkelse. ;)


Fortsättningen är en... tja... vad ska jag säga? Layout med ett foto på mig - om än något modifierat. ;)


Båda dessa layouter får ses som teknikintensiva. Jag har haft hur skoj som helst även om vårt köksbord nästan inte syns efter dessa lekar som jag hängett mig åt. :)

Jag är övertygad om att jag inte kan reproducera exakt samma resultat igen. Det blir aldrig lika från gång till gång. DET gillar jag! Massor!

Så ja, jag lär fastna något i detta punkiga ångträsk även om jag med största sannolikhet kommer att göra en något annan twist på det hela.

4 comments:

Stephi said...

Kul text att läsa.. ja helt plötsligt är det steampunk som om det alltid funnits...
Roligt med trender!
Snyggt du gjort, härliga detaljer-LIKE!!

Lillnettan said...

Coolt! Jag gillar att du verkligen satt dig in i stilen och tagit reda på vad som ligger bakom den. Jag gillar denna trend massor men är liiite less på att se alster där någon smäckt på ett par kugghjul och en urklippt viktoriansk dam från ett G45-papper och sen kallar det steampunk. Kul att se något mer genuint liksom. :)

Ziro said...

Härligt att du forskar ordentligt innan du ger dig in på det praktiska. Jag är ingenjör (jobbar just nu med tåg faktiskt) och gillar också att veta varför, hur etc.

Dina alster är helt otroligt bra! Ska bli jättespännande att få se dem i sin helhet, live i Karlstad!

Ywonne said...

Ursnyggt är det...
själv är jag bara i scrappandets början...upptäcker, läser och försöker förstå de "vanliga" teknikerna, så det här väntar jag lite med *S*... men häftigt var det !
Tjingeling....