14 March 2011

Drakstaden - Doodlad overlay och akrylfärg

Vi har haft sportlov här och det har varit full rulle. Solen har kikat fram var dag och natten mot fredag kom det ny snö i någon decimeter. Det behövdes då det smält en hel del och ja, det är som sagt sportlov. Sportlovet var orsaken till att detta inlägg kommer sent på fredagen i Creativicas blogg och först på måndag i min egen blogg. Men här är det... :)

Jag fortsätter med scrapstilar och kliver in – för mig väl bekanta – freestyle eller fristil (som det också kan heta på ett mer bekant språk). För mig är detta egentligen ingen egen scrapstil. Samtidigt förstår jag att flera väljer att kalla det för en scrapstil. Det är en brokig stil där i stort sett det mesta ingår – gärna i en mer eller mindre salig blandning. Egentligen borde det därför heta "eklektisk stil".

Mycket av det som ingår återfinns i andra scrapstilar och vanligen är det flera som blandas på ett och samma alster. Detta gör det svårt att säga vad som är speciellt karakteristiskt för stilen ifråga – en stil där mina alster i maxellstyle ofta räknas in. En sak som kännetecknar mina alster är att de är vanligen eklektiska där vissa detaljer som hämtats från en specifik scrapstil återkommer på var alster. Jag tänker inte tala om vilka de är, men de är rätt enkla att hitta för den som är intresserad. ;)

Åter till freestyle. Det finns en sak som ofta brukar återkomma när Freestyle är på tapeten. Det är att rita och doodla för hand. Såväl abstrakta och konkreta mönster och figurer samt bokstäver och texter doodlas. Jag gör det mest hela tiden, men nu är inte alla bekväma med att rita och skriva för hand. Ändå kan alla skapa alster med handritat på. Det finns nämligen produkter på marknaden där andra har ritat åt dig. ;)

I detta inlägg använder jag en overlay som får anses vara freestylad i bemärkelsen att den innehåller handritade figurer och ord. Overlayen kommer från Fancy Pants och ser ut så här


Rutmönstret ingår inte utan det är ett papper som ligger bakom. Spontant kanske det tycks som en vit eller i alla fall ljus bakgrund känns mest rätt för denna overlay och egentligen de flesta overlays. Jag valde dock en helt annan approach.


Min bakgrund är alltså svart (och svår att fota med en overlay på...). Notera att jag valde att måla på den svarta cardstocken med en grön akrylfärg på valda ställen. Jag ritade även i en del detaljer på overlayen med vit penna (på baksidan). Allt för att lyfta fram detaljerna.


Som synes lade jag till små remsor eller lappar från två mönsterpapper. Ett är ett julpapper från Maja Design och det andra är ett klassiskt svenskt papper från Inkido. Färgerna på dessa papper kontrasterar mot det gröna samtidigt som det också plockar upp en del rött från fotona.

Eftersom overlayen är doodlad kändes det mest rätt att skriva journalingen för hand med någon av alla mina handstilar. Jag skrev permanent svart penna direkt på ränderna på overlayen. De vita utstansade bokstäverna som bilder ordet "drakstaden" (med medvetet bakvända busiga a:n) sitter under overlayen.


För att tona den svarta bakgrunden i kanterna valde jag att göra två saker. Först stämplade jag med swirlsstämplar i vitt på den svarta cardstocken. Jag målade även med grön akrylfärg längs med kanterna på overlayen. Detta görs på baksidan för annars kan färgen lossna. Med täckande akrylfärg runt kanterna kan overlayen fästas med tejp runt om. I mitt fall matchar även kanten det övriga målade på bakgrunden.

Självklart gjorde jag också som jag vanligen gör och tonade kanterna på fotona med slipkloss. Återigen passar det bra in i helheten. I detta fall inte minst med tanke på att det slipade påminner om den målade akrylfärgen. :)

Avslutningsvis – hör du du till den som skriver och/eller ritar själv på dina layouter eller inte?

Själv har jag i princip alltid ritat dit något på mina alster – en vana jag har från mina första fotoalbum som jag började med innan jag var tonåring. ;)

Materiallista finns här.

1 comment:

Mahlin78 said...

Har tittat och tittat och tittat - och ser hela tiden nya saker! Grym layout på alla sätt - åh så maxell-ig för mig :-) Coolt att tona ner overlayen som du gjort, åh att måla med den gröna akrylfärgen!