20 January 2011

Tutorial - Egen mosaikstämpel

Det här inlägget är skrivet för Skrotboken av mig och Bi. Hela inlägget finns här och återges i sin helhet här nedan.

Det finns ett mycket enkelt sätt att själv ta fram och göra sina egna mosaikstämplar. Denna tutorial visar hur.

Ett stort gemensamt drag för flera av oss scrappare är sparsamheten med material. Visst är det väl fler än oss som sparar pappersbitar fast de börjar närma sig stadiet av att vara löjligt små?

Bra exempel för att använda spillbitar finns i Skrotbokens blogg i ett inlägg med mosaik. Skrotboken har även använt sig av spillbitar i de tidigare inläggen om lapptäckesteknik som publicerades under kortveckan i oktober 2010. Du kan även frossa i spillbitar genom att haka på Skrotbokens årslånga utmaning - Skrotbokens Mini Art Journal 2011. Skrotboken har också publicerat flera alster där bland annat maxell använt små - riktigt små - spillbitar för att göra små fotohörn och andra utklippta detaljer på sina alster.

Nu ska det dock inte handla om pappersspill utan om andra (spill)skatter i vår scrapgömma.

Spill från stämpelmontering
Vi vet att vi inte är ensamma om att spara det som blir över när man skär rent gummistämplar. Vi har tänkt att alltid kommer det till användning någon gång.

Nu har idégivaren maxell kommit på en lösning för detta. Gårdagens spill är idag guld värt vid vår stämpeltillverkning.

Först visar vi en bild där maxell visar upp ett kort som hon gjort och den stämpel hon använde.


Små oregelbundna bitar som tagit bort vid stämpelmontering kan användas för att göra en egen mosaikstämpel för valfri användning i skapandet. :)
Kort och stämpel av maxell

Så här berättar maxell om själva tillvägagångssättet...
När en gummistämpel monteras bör den i stort sett alltid trimmas. Det är kanter som ska bort för att få en så bra stämpling som möjligt. Dessa bitar som klipps bort sitter, förutsatt att du monterar stämpeln enligt denna variant, på EZ-foam.

Alla dessa bitar som klipps bort från en och samma stämpel eller stämpelark har samma höjd på gummit. De är slumpmässigt oregelbundna i roliga former. Montera de här små bitarna i ett mosaikmönster på en kloss eller motsvarande. Vänd och vrid på de små bitarna och skapa en form du vill ha. Voilá - En stämpel är klar. :)

Alternativt bör det också gå att använda andra monteringssystem för stämplar. Gummirester med Tack-n-Peel samt så kallade "cling stamps" är två exempel som jag är sugen på att prova. Jag vet att jag sparat rester från "cling stamps" någonstans och jag vill prova om jag kan ha än mindre bitar. Gissar på det eftersom de inte har den höjd som EZ-foam har. En höjd som gör att de minsta eller smalaste bitarna blir något vingliga.

Ett viktigt tips i detta sammanhang är att se till att du använder gummirester med samma höjd. Annars blir det svårt att stämpla med din stämpel. :)"

Visst är det en smart metod för att framställa sina egna mönsterstämplar oavsett om du vill göra en enkel mosaik eller framställa mer avancerade mönster. Att det ger effektfulla mönster syns på maxells kort - och på Bis kort här nedan.

Att även dessa spillbitar kommer till användning gör oss inte mindre glada. :)

När maxell berättade vad hon gjort blev Bi så sugen på att testa att hon satte av mot sin scraphörna meddetsamma. Sjukt kul att göra och så här blev mitt resultat.


Eftersom jag inte hade några små spillbitar av EZ-foam bestämde jag mig för att prova med Tack`n Peel istället. Eftersom tidsbristen var stor (med tanke på detta inlägg) bestämde jag mig för att sätta den direkt på akrylblocket och sedan fästa gummibitarna på denna. Det gör inget att Tack`n Peelen inte är täckt över hela ytan det går lätt att tvätta bort stämplefärgen ändå. Vill man spara sin stämpel får man istället försiktigt ta bort alltihop från klossen när man är färdig.

Min stämpel fick bli lite som en blomma för att passa till det tilltänkta kortet. Nu hann jag inte göra färdigt något kort utan du får gissa dig till det färdiga resultatet. =)

Bilden visar inte så tydligt att det är en mosaik men om du tänker dig motivet beskuret till ett fönster med mosaik så blir det tydligare.
Mosaikstämpel av Bi

Vill du passa på att studera fler sätt att göra stämplar hänvisar vi till en tutorial om att göra egna suddgummistämplar skriven av maxell hösten 2008.

Blir du inspirerad av denna tutorial och provar själv får du gärna lämna en kommentar till detta inlägg med direktlänk till det du skapat.

Lycka till!

No comments: