26 January 2011

... got tickets to life

Har du hört talas om Karusellen? Ett radiosänt underhållningsprogram som började sändas för sextio år sedan, den 27e januari 1951.

Programmet byggde i mångt och mycket på olika utmaningar och tävlingar där lyssnarna lyftes fram genom olika aktiviteter - ofta ute på stan.

En av de utmaningar som gavs orsakade turbulens i det svenska 50-talet. Programledaren Lennart Hyland utropade den 24e januari år 1954 "Frufridag". I programmet sa han
"Söndagen den 24 januari, så ska i detta landet varenda äkta man sköta allting hemma. Han ska bädda, han ska diska, han ska laga maten, han ska sköta barna. Hon ska få vara alldeles fri och för en gångs skull göra precis det hon vill."

Du kanske har hört begreppet "Fjorton dagar som skakade Sverige"? Det avser de fjorton dagar som låg mellan utropandet av frufridagen till själva frufridagen. Följ länken längre ner i inlägget för att läsa mer och få ett nyttigt perspektiv till idag. För ja, det var inte alls likadant i samhället för 60 år sedan...

Med anledning av dessa två händelser har Skrotboken skapat med karuseller - endera som dekoration eller ord. Jag gjorde en layout.


Min layout handlar om att livet med liten man är som en karusell (en traditionell med karusellhästar). Ibland går det upp, ibland ner å alltid går det runt runt medan vi har kul.

Ja, det handlar om att fokusera på det som gör oss glada här i livet. Ibland är det att vi tar en (fru)fridag och göra exakt det som faller oss in att göra...


Eftersom jag bor själv med min son blir det inga frufridagar enligt Hylands tappning. Men ja, det går att göra en egen variant utifrån de förutsättningar som finns. :)

Fler alster med karuselltema finns här.

Icke-scrapmaterial: En hel del :)

3 comments:

Emma said...

Überläcker layout, och vilket härligt foto :)

Ja voj, voj, det har ju faktiskt hänt en del. Gu-veri-lov...

Kram!!

Metal_Minish said...

Oh shit så ljust och härligt det är i bloggen! Riktigt snygg make-over~
Layouten är riktigt awesome i sann maxell-stil~

(ps, sneglar på länkarna du så trevligt har längre ner på sidan~ Nerd Scrap är numera död, så länka gärna om "Metal_Minish" till min nya blogg ;3)

maxell said...

Emma Det är ett sånt där glatt foto från en sådan där dag när vi bara gjorde saker som föll oss in. *lycka*

Å ja det har hänt saker, men inte överallt... tyvärr.

MetalDanke. Inte så där superljus blogg, men ja... inte helsvart längre. :)

Jag lade till din nya bloggadress för ett tag sedan och sparade väl den gamla... kanske skulle ta bort den... :)