16 January 2011

Nystart! - Busigt lekfull och färgglad layout med Bam Pop!

I somras tog Creativica hem material – mönsterpapper och stämplar – från en av mina absoluta favorittillverkare. Det är lekfullt, busigt, kitschigt och färgglatt så det är inte konstigt att jag gillar BAM POP! Dessutom gillar jag att mönsterpapper och stämplar matchar i var kollektion samt att pappren är relativt tjocka.

Jag hade redan en del av deras utbud, men några papper från Vol. 2 hade jag aldrig haft tillfälle att skapa med. Därför köpte jag ett sådant kit när jag besökte Uddevalla i somras. Samtidigt passade jag på att komplettera med några stämplar jag inte hade sedan innan. Sedan har – av någon outgrundlig anledning – såväl papper som stämplar legat orörda tills nu.


Jag fick för mig att återstifta bekantskapen och passade på att använda dem för att skapa en layout med tanke på ett nytt år samt möjligheten till nystart. På denna layout har jag använt mycket saker och allt finns inte hos Creativica. Något är sådant som jag gjort själv, något är clipartbilder och något är så-kallade icke-scrapmaterial. Det är verkligen jag i denna layout med andra ord. :)

I det följande anges vad som finns i butiken med kursiv stil och sist i inlägget finns en materiallista med direktlänkar till webshopen.

Hitta en början och bygg upp bakgrunden


Jag utgick från pappret som sitter bakom fotot. Det finns i Bam Pop! Vol2. Collection Pack. Jag valde en bit från den nedre delen av pappret - en bit som har kvar den där ”remsan” som talar om vad det är för papper. I stort sett alla mönsterpapper från Bam Pop! har en dekorerad sådan remsa och den kan helt klart användas. Jag passade även på att skära med en skalpell längs med kanten på några ställen för att kunna stoppa fotot under motiven.

Bakgrunden valdes att vara gul, men jag ville inte ha den helt gul. Därför stämplade jag med akrylfärg och bubbelplast samt målade med akrylfärg här och där. Totalt har jag använt mig av fyra akrylfärger och valet föll på de som matchade detaljer i det valda mönsterpappret med tillägg av en röd färg. Tidigare har jag publicerat tutorials samt tips och trix kring att stämpla med bubbelplast och att använda akrylfärg. Sök i Creativicas blogg och du bör hitta flera relevanta inlägg (gissar på att jag inte lagt in alla här).

Jag letade också reda på tyll i två färger som plockats upp från samma mönsterpapper och fäste en bit längs med hela nederkanten och en vänster övre hörn. Jag gillar att göra så här då akrylfärgen syns genom tyllen som i sin tur skapar extra struktur.

Dags att dekorera – fokus på matchande stämplar

Sedan var det dekorationsdags. Jag använde detaljer från andra Bam Pop!-papper, flera av Bam Pops stämplar och övrigt som jag plockat från mina egna gömmor.

På bilderna här ovan syns hur jag klippte ut små figurer från ett annat mönsterpapper från Bam Pop! och kompletterade med att stämpla och färglägga samma figurer (Stämplar från Bam Pop!). Jag fäste några delar med 3D-kuddar och alla sitter omlott med varandra på var sida av layouten. Bilderna visar även fler stämplar från Bam Pop! På den övre finns figuren från en av deras bokstavsstämplar med matchande figur. Här är det en ninja för bokstaven n. Den undre bilden visar en stående fågel som tittar uppåt.


Ovanför fotot valde jag att dekorera med ytterligare ett mönsterpapper från Bam Pop! Här är det robotar som hoppar fallskärm bland moln. Den övre bilden här ovan visar också att jag passade på att använda en remsa som blev över sedan jag klippt ut molnen och robotarna. På den skrev jag för hand med svart penna.

Överlag använde jag molnen för att skriva min journaling. Fiffigt och smidigt. :)


Ovanstående bilder visar än fler stämplar från Bam Pop!

Rubriken är Bam Pop! Popfont 1 Alphabet (se den över bilden här ovan). Det alfabetet kommer med olika typsnitt för var bokstav och ger därför alltid ett lekfullt intryck. Här valde jag att förstärka det lekfulla genom att dels färglägga bokstäverna i olika färger och dels placera dem omlott och i olika höjd.

Under rubriken sitter en flygande fågel med astronauthjälm. Det är ännu en stämpel från Bam Pop! Fågeln ingår i Bam Pop! – bambots och bambirds tillsammans med två fallskärmshoppande robotar. Robotarna ser i stort sett likadana ut som de som förekommer på mönsterpappret. Jag valde dock att endast använda fågeln på denna layout.

Den nedre bilden här ovan visar en fågel som ingår i ytterligare ett stämpelset från Bam Pop! samt en till stående fågel. Denna, som kommer med ballong, matchar den andra stående fågeln som jag nämnde tidigare. De kommer från samma stämpelset från Bam Pop!.

Bredvid fåglarna finns det vindrivor och bredvid dem är en detalj som jag ritat själv. Jag ritar ofta själv för att komplettera med det jag vill ha. Denna lilla bild ritade jag för flera år sedan och jag hittade den färglagd och klar för användning.

Tips för dig som stämplar och målar dina egna bilder/motiv

Brukar du också rita själv ibland? En bra svart penna är nödvändigt när du ritar dina egna bilder och även när du skriver på dina alster. Vill du färglägga dina motiv bör du välja en svart penna efter vilken färgläggning du kommer att använda. Distresser och akvareller kräver, som ett exempel, en vattenfast penna. Jag använder vanligen den så kallade MCP-tekniken med färgpennor, lösningsmedel och stompfar. För mig är valet av svart penna en vattenbaserad svart penna. Hade jag valt en vattenfast svart penna finns risk för att det svarta smetas ut vid färgläggningen. Samma gäller för färgläggning med icke-vattenbaserade pennor som till exempel ProMarker.

I det här sammanhanget passar jag på att påminna om att samma ”regler” gäller för stämpeldynor. Använd en vattenfast eller permanent dyna om du färglägger med akvarell eller distresser. För MCP-tekniken och ProMarker passar en vattenlöslig stämpeldyna.

Avslutande kommentar

Det är som synes en hel del fler dekorationer och detaljer på layouten utöver de som nämns ovan. Valet av dessa har jag gjort eftersom de symboliserar saker jag ville skulle vara med på min layout. Det handlar såklart även om att de matchar eftersom de kommer från samma tillverkare – Bam Pop!

Helheten är en layout som jag brukar få höra att det syns att jag skapat. Den är helt enkelt skapad i det som en del kallar för ”maxellstyle”. Den kännetecknas av ett hopkok av flera stilar där jag hämtat det jag gillar och det som passar. Eller så har jag helt enkelt bara gjort som det föll mig in. :)

Apropå stilar. I vilken stil skapar du vanligen dina alster? Det är kanske inte alltid helt lätt att sätta en beteckning på den stil som just du skapar i, men vad skulle du själva säga att du skapar i för stil? Lämna en kommentar tillsammans med varför det är den eller den stilen!

Materiallista finns här.

Icke-scrapmaterial: En massa olika saker... :)

1 comment:

Emma said...

Älskar, älskar, älskar!!! Wow, så tokläcker!! Blir så grymt inspirerad <3
(bara måste hinna scrappa lite ikväll)

Själv är min stil just nu tråk-tråkig, men färgglad :) Väldigt enkelt, väldigt snabbt och väldigt "färdigt" (inte mycket sitta å knåpa ihop egna dekosar etc, utan köra med färdiga)