16 September 2010

Två lok som förändrade världen

Tåg, lok och järnväg ja. Det är något som förekommer i min vardag numera. Det går inte en dag utan att liten man pratar om något som rör tåg, lok eller järnvägen. Detta intresse har pågått ett tag och jag försöker såklart uppmuntra det.

I somras besökte vi äntligen Sveriges Järnvägsmuseum (i Gävle). Liten man var överlycklig. En hel del foton togs under dagen på såväl den glade och bestämde konduktören, den mystiske tågpassageraren som försökte gömma sig för konduktören och tågrånaren som dök upp från ingenstans... När jag kikade på fotona insåg jag att jag skulle börja från början...


Därför börjar jag med en layout med de två lok som var med och förändrade världen - "Rocket" och "Novelty".

Valet av färg på bakgrundspappret är en härligt blå färg som matchar och framhäver detaljerna på loket "Novelty".


Förutom mina egna foton på loken ifråga har jag tagit med två bilder (vars upphovsrätt har gått ut) - ett på var lok. Jag har såklart distressat dessa gamla bilder för att få ett tidsenligt och slitet utseende (se den understa bilden här ovan).

Såväl tågräls som det övre tågets - som min son säger - "tuff tuff" är ritade av mig direkt på bakgrunden (se den översta bilden här ovan).


Sedan är det diverse tågpapper och sotigt av allt koleldande (se bilderna här ovan)
. :)

Fler alster med inspiration från tåg och järnväg finns här. På samma ställe kan vi också läsa om den tidigare järnvägshistorien i Storbrittanien och Sverige, några kända lok och järnvägar samt TV-programmet "På spåret". I texten lär vi oss också varifrån uttrycket "att vara dummare än tåget" kommer.

Icke-scrapmaterial: Bilder på de två kända loken (bilder med utgången upphovsrätt), en annan tågbild, egengjorda lappar med ord, slipkloss (till fotokanter) samt handritade detaljer som rök och ånga från det ena tåget och järnvägsräls.

1 comment:

Essmo said...

vilken färgglad å rolig layout, kul å läsa... =)
Den under här är sååå cool -gillar massor!
Ha en härlig helg,
kram på´re!