22 September 2010

Tutorial – Förändra mönsterpapper med hjälp av resist med clear embossing samt akrylfärg

Det här inlägget fortsätter förvandlingen av ett mönsterpapper. Häromdagen publicerade jag en Tutorial – tona ner och/eller framhäv detaljer i mönsterpapper med akrylfärg. Den handlar om detta papper...


Då målades den vita akrylfärgen på ”fria ytor”. Det här inlägget fortsätter förvandlingen och visar hur man gör på ställen där det är detaljer som inte ska målas över. För det här mönsterpappret handlar det främst om det övre vänstra hörnet av hjärtat. Där finns en svart swirl som ska fortsätta att vara svart.

Tekniken bygger på så kallad resist med clear embossing. Tidigare har jag visat resist med clear embossing samt två distressfärger. Embossade ytor har en resistfunktion, det vill säga att de tar inte mot färg som appliceras på den embossade ytan. Detta gäller för bland annat distressfärger (såväl dyna som refill) och, som jag visar här, akrylfärger.


Nu finns dock motivet – swirlen – redan där på pappret istället för att vi själva stämplar dit det och embossar. Vad gör man då? Jo, ta en embossingpenna och...


... ritar i swirlen. Jag använder en clear eller genomskinlig embossingpenna med kalligrafispetsar. Med den smala spetsen följer jag swirlens linjer. Ömsom vrider jag pennan något för att täcka de bredare delarna och ömsom använder jag den smalaste delen för att täcka de smala delarna. Det är inte supernoga att följa linjerna exakt kant i kant eftersom vi ändå använder clear eller genomskinlig embossingpulver.


Häll över clear eller genomskinligt embossingpulver och skaka av överflödet. Med till exempel en liten eller smal pensel är det lätt att borsta bort embossingpulver som fastnat på fel ställen och, om så önskas, trimma linjerna.

Här noterar vi också man behöver inte fylla i hela motivet eller swirlen på en gång. Det går att embossa en del och sedan fortsätta där man slutade genom att delvis lappa över det som redan är embossat.


Embossa swirlen med hjälp av en embossingfön eller motsvarande. Har du ingen embossingfön kan det fungera med till exempel en spisplatta eller en brödrost. Tänk på att cirkulera embossingfönen eller alternativt det som embossas. Annars finns risken att pappret bucklar sig.


Det embossade motivet framträder bäst när pappret hålls i rätt vinkel mot ljuset. I mitt fall är den embossade ytan skrövlig. Är du petnoga kan du såklart embossa med en slät yta.


Dra över ytan med vit akrylfärg på samma sätt som för när den ”fria ytan” målades. Den embossade ytan avvisar akrylfärgen och den underliggande svarta swirlen blir synlig.

Eventuellt kan du använda en lätt fuktad trasa för att dra bort den sista akrylfärgen från den embossade ytan. Akta bara så att pappret inte blir för vått eftersom det då kan såväl buckla sig som gå sönder.

Fortsätt att lägga till vit akrylfärg tills du är nöjd.


Klart att använda.

Tips! Denna teknik med resist och clear embossing med akrylfärg fungerar såklart även för stämplade och embossade motiv. Har du tidigare provat med distressfärger och resistteknik men inte akrylfärger och resistteknik? Prova båda två… samtidigt. :)

En sammanställning av olika användningsområden för akrylfärg inom scrapping finns i detta inlägg tillsammans med länkar till såväl tutorials som exempelalster. Önskar du att vi tar upp något speciellt i samband med akrylfärg klickar du här och lämnar en kommentar.

Månadens erbjudande hos Creativica under september 2010 är...
20 procents rabatt på akrylfärg.
Passa på att handla akrylfärger som du inte har, som är slut eller som du använder mycket. :)

Materiallista här.

No comments: