29 April 2010

Silver Machine - gör ditt eget aluminumpapper

Jag ligger som sagt back en del med uppdateringar av saker som jag gjorde förra året och i början på det här året. Saker som är publicerade i andra bloggar som Skrotboken och även hos Creativica. Tanken är att få med allt i denna personliga blogg med så därför kommer det lite saker då och då. När tid och tillfälle finns.

Börjar med en tutorial för en teknik som jag väntat länge på att få rätt tillfälle för att genomföra. Denna gjordes i i början av september 2009 och publicerades i Skrotbokens blogg den 14e september 2009.

Har du hört talas om Hawkwind? Det är ett legendariskt band som firade 40 år i slutet av augusti 2009. Det här inlägget är inspirerat av deras mest kända låt "Silver Machine" och en viktig ingrediens i skapandet är aluminiumfolie.

Den 29e augusti 1969 framförde Hawkwind sin första show på Notting Hill Gate i London. 2009 var det alltså 40 år sedan. Bandet Hawkwind är legendariskt. Deras mest kända låt är "Silver Machine" (direktlänk till Youtube). Hawkwinds musik har starka psykedeliska musikinslag och de anses av vissa även vara föregångare till hårdrocken. Själv säger de att de spelar "rymdrock". Genom åren har över 50 olika medlemmar passerat genom bandet. Sångaren, låtskrivaren och gitarristen Dave Brock är den ende gruppmedlemmen som varit med hela tiden. Bandet har gett ut runt 30 plattor och den senaste kom 2005. Den 28e och den 29e augusti 2009 genomförde de två jubileumsspelningar på just Notting Hill Gate i London. Biljetterna var utsålda och enligt recensionerna var spelningen spektakulärt bra.

Detta inlägg är alltså starkt influerat av Hawkwinds mest kända låt - "Silver Machine". Det här är en idé eller snarare teknik som jag (maxell) funderat på under några år. Lösningen kom med inspiration från Hawkwind.

Jag ville använda aluminiumfolie (silver) och färga in det på något sätt, men det är ett svårhanterat material som lätt går sönder. Samtidigt har jag tvekat för jag har inte haft något bra tema att skapa kring eller med. Det var först i höstas som jag insåg att jag hela tiden har haft en klockren tolkning i kombination med låten "Silver Machine".

När jag ändå skapat på det här sättet delar jag med mig i form av en vägledning eller tutorial. Det inspirerar säkert någon att slabba med färg på folie.

Eget aluminiumpapper
Du behöver
Aluminumfolie
Lim (eller dubbelhäftande tejp)
Papper eller cardstock
Adirondack® Alcohol Inks i några olika färger
Tim Holtz Adirondack® Alcohol Ink Applicator
evenutellt Adirondack® Alcohol Blending Solution
eventuellt Permanent och vattenfast dyna, till exempel StazOn
eventuellt Stämpel eller stämplar
Tidning eller annat att lägga under när du arbetar

Adirondack® Alcohol Inks är syrafria, snabbtorkande transparenta färger som ger en färgstark och polerad finish. De går att använda på de flesta glatta ytor som till exempel glossy papper, metall, krympplast, plast och glas. Alchol inks finns, i originalutförandet, i 16 färger fördelade på tre färgpaletter - Earthtones, Lights och Brights. Alcohol Blending Solution används för att ljusa upp färger eller för att tvätta bort färg. Alcohol inks är färgstarka och med hjälp av en Alcohol Ink Applicator (se bild nedan) ökar precisionen, du minskar risken att få färg överallt och du kan använda dig av flera olika tekniker för infärgning.

Adirondack® Alcohol Inks och Tim Holtz Adirondack® Alcohol Ink Applicator
Foto av maxell

Steg 1
Börja med att limma fast aluminiumfolie på ett tjockare papper eller cardstock av rätt storlek. Tänk på att använda papper av rätt storlek eftersom det kan vara svårt att dela ett färdigt aluminiumpapper med bra resultat. Tänk också på att använda en bit aluminiumfolie som är något större än pappret för att få en skrynklad effekt.

Fördela lim över pappret och limma sedan fast folien från den ena sidan till den andra. Se till att "vecka" folien allteftersom (se nästa bild). När du täckt hela ytan stryker och trycker du över den med handen för att platta till hela folien. Jag valde även att lämna en liten extra bit folie på alla sidor som jag sedan vek in på baksidan. Det är inte nödvändigt, men jag tycker att det blir snyggare. :)

"Foliepapper"
Foto av maxell

Steg 2
Fäst en filt på din Alcohol Ink Applicator. Välj ut några färger, droppa färgen på filten. Du kan välja att använda en färg i taget eller blanda flera på en gång. Jag valde, med råge, det senare alternativet.

Tim Holtz Adirondack® Alcohol Ink Applicator med droppar av Adirondack® Alcohol Inks
Foto av maxell

Arbeta på en plan arbetsyta. Använd till exempel en tidning under för att undvika att färg hamnar på fel ställe.

Tryck eller dutta med den infärgade Alcohol Ink Applicator på folien. Fyll på med med Alcohol Ink efter behov då färgen torkar snabbt. Resultatet av "duttning" bör likna nedanstående bild.

Låt färgen torka, vilket den gör på några sekunder.

Färg applicerad på aluminiumfolie genom att dutta med en infärgad Tim Holtz Adirondack® Alcohol Ink Applicator
Foto av maxell

Steg 3
När du duttat ut färg över stora delar av den yta som du vill färga in är det dags att med lätt hand börja dra din Alcohol Ink Applicator över ytan. Det är viktigt att du är lätt på handen för annars kan folien trasas sönder. Färgerna kommer att blandas med varandra, flyta ut och täcka större delar av ytan. Du kan även dutta några gånger för att variera mönstret som skapas. Resultatet bör likna nästa bild.

Färg applicerad på aluminiumfolie genom att med lätt hand dra en infärgad Tim Holtz Adirondack® Alcohol Ink Applicator över ytan
Foto av maxell

Steg 4
Nu har du en infärgad basyta att arbeta vidare med. För att få starkare färger droppar du ut droppar direkt på den infärgade folien. Färgerna kommer att blandas med varandra och flyta ut än mer samtidigt som färgtonen blir starkare just där du droppat färgen. Fortsätt att droppa färg tills du är nöjd. Laborera med olika färgkombinationer och var inte rädd för att droppa en färg i en annan. Om någon färg hamnar fel eller får för skarp nyans använder du Adirondack® Alcohol Blending Solution för att tona ner eller ta bort färg. Resultatet när du "droppat" färdigt bör likna nästa bild.

Färg applicerad på aluminiumfolie genom att droppa Alcohol Ink över en redan infärgad yta
Foto av maxell

Steg 5 - två olika alternativ
Du kan nu välja att använda pappret som det är eller gå vidare med att stämpla över färgen.

När du stämplar på aluminiumfolie måste du använda en permanent, vattenfast och gärna snabbtorkande dyna. Jag rekommenderar StazOn. Ett tips är att välja stämplar som inte har alltför många detaljer och även trycka ordentligt när du stämplar för att få bästa resultat på den skrovliga ytan.

Jag valde en svart StazOn och blandade detaljerade stämplar (textavsnitt och collagemönster) med enklare stämplar (cirklar, stjärna och pil) för att få variation. Alla stämpeltryck är inte perfekta, men i mitt fall hör det till charmen med det jag håller på att skapa.

Infärgat och stämplat aluminiumpapper
Foto av maxell

Aluminiumpappret är klart att användas
Nu är det stämplade aluminiumpappret klart att använda. Jag valde att göra en layout om vår katt och hans motor som ofta spinner, det vill säga vår alldeles egen "Silver Machine". :)


Infärgad aluminiumfolie där delar av ytan är orörd passar klockrent till att scrappa om vår alldeles egna "Silver Machine".
Layout av maxell

Jag har distressat fotot samt monterat det på en distressad fotomatta för att avvika mot den den infärgade bakgrunden. Under fotomattan sitter en matchande tag som jag distressade, stämplade och skrev journaling på. I övrigt är sidan sparsamt dekorerad eftersom jag tycker att det inte behövs mer på den. Dessutom är det synd att täcka över den glänsande färgskimrande ytan. ;)

Silver(in)färgade närbilder
Foton av maxell

Det mesta är monterat med 3D-kuddar eftersom det ger bäst effekt mot den skrovliga ytan. Jag har även valt att stämpla upp pilarna på egenhändigt distressat papper och klippt ut dem med lite marginal innan jag monterade några direkt på foliepappret och några med 3D-kuddar. Det gör att de syns bättre och hjälper ögat att hitta det centrala i layouten. Gröna glittriga detaljer på pilarna och stjärnorna matchar såväl aluminiumpappret som fotot.

En rolig teknik
Det här är en rolig teknik med en ordentlig dos färgslabb. Visst kan det kräva lite tålamod, men det tar inte så lång tid från start till ett färdigt aluminiumpapper. Prova vettja. Det blir garanterat annorlunda och unikt. Kommentera gärna med en fungerande direktlänk till det du skapar.

Icke-scrapmaterial: Vitt papper, färgat papper, spets, punchinella, aluminiumfolie och tejp.

2 comments:

(Favvis)Maria said...

Wow! Vad häftig LO!

Maiden said...

Verkligen superläckert!
Jag har gjort tags med aluminiumfolie, akrylfärg, stämplar å utee - men nu måste jag ju testa med alcoinks åxå!
Tack för inspirationen!