21 November 2011

Tutorial - Lyfta distresser med vattenstänk

Många känner nog till distresser och att de är vattenlösliga. De används till mycket och vatten tillförs ofta för att tona ner färgen vid färgläggning med distresser. Du har kanske också sett flera olika tekniker med distresser där deras mångsidighet utnyttjas. Tekniken vi visar här är vanligt förekommande även om du kanske inte alltid ser att det är just den tekniken som använts. Den förekommer ofta på tags av olika slag. Här visar jag den dock i något större skala - på ett uppslag i en art journal.

Du behöver
- något att måla på som inte innehåller någon vattenlöslig färg
- distresser ett par eller fler färger
- infärgningsverktyg eller motsvarande
- vatten
- tandborste eller sprayflaska - alternativt din egen hand
- eventuellt en servett som inte luddar eller motsvarande
- oöm arbetsyta och gärna oömma kläder


Mitt underlag är ett uppslag i min art journal som jag grundat med collage av boksidor, Gesso och stämplade klockor.

Notera att klockorna är stämplade med en icke-vattenlöslig stämpelfärg.

När fotot togs hade jag börjat färga in sidan med distresser.


Med infärgningsverktyget färgar du in sidan med distresser i en eller några färger. Använd cirkulära rörelser för bästa effekt. Jag valde att lämna något ofärgat eller svagt infärgat.

Notera att trots att stämpeldynan är icke-vattenlöslig har jag lyckats smeta ut lite av de stämplade klockorna. Det beror på att det inte hade torkat klart. Effekten är samma som visades av Lillylva i förra månadens teknik - "Tutorial - Sudda svartvitt/gråskala" med bland annat fadening eller smetning (se även länk sist i detta inlägg). För det här uppslaget smälter effekten in i helheten. Vill du inte ha den effekten - se till att det du eventuellt stämplat har torkat ordentligt innan du färgar in med distresserna.


Dags att ta bort eller tona ut färg.

Skvätt vatten på ytan. Använd till exempel en tandborste eller en sprayflaska om du önskar finare droppar. Annars fungerar det också bra att skvätta med handen. :)

Låt vattnet rinna ut och notera hur det tar med sig distresserna. Vicka eventuellt på boken för att få vattnet att rinna och ta med sig färg.

Låt torka som det är eller lägg försiktigt över en servett som inte luddar, tryck lätt med handen och lyft servetten. Det ger något mer lyft av färg, det vill säga att ytorna med vatten blir något ljusare.


Samma sida av uppslaget med distresser påförda och sedan lyfta igen.

För att läsa Skrotbokens hela tutorial med att Tona ut och lyfta färger - del 1 av 2: Vattenlösliga färger klickar du här.

För att se alla alster skapade från ovanstående tutorial klickar du här.

Icke-scrapmaterial: Bok som används som Art Journal samt sidor från en annan bok

No comments: