I slutet av mars presenterade
Skrotboken ett inlägg med en introduktion till Art Journal. Detta inlägg, som är skrivet av Bi och mig, kommer även här - i en något modifierad form.
Art Journal är något jag råkade på bland det första när jag kom i kontakt med begreppet scrapbooking. Med tanke på hur mina äldre fotoalbum, det vill säga de som kommer från tiden innan jag började med scrapbooking, ser ut är det inte konstigt att jag gillar Art Journal. Dock har det tagit sin tid att komma igång på allvar. Det har inte varit optimalt att ha färg och kladd och klet framme med en liten nyfiken man under samma tak. En del av dem är trots allt permanenta. ;) Sedan har det ärligt talat också fallit glömska mellan varven. Men nu. Nu jädrar är jag igång och trivs hur bra som helst. Det är inte konstigt att jag trivs. Jag gillar verkligen färg, kludd och kladd samt tekniker av alla de slag. :)
Inlägget i
Skrotbokens blogg är som sagt en introduktion. Syftet är dels att presentera det hela och i längden även inspirera flera - många - att börjar skapa sina egna personliga böcker.
De flesta har säkerligen hört talas om så kallad Art Journal. Några har en eller flera och har hållit på länge. Andra har nyss börjat, vill kanske börja eller undrar allmänt kring begreppet. I detta inlägg ger vi en introduktion till Art Journal. Den kan läsas av såväl den som är bekant med Art Journal som av den som är nyfiken.
Vi besvarar de klassiska frågorna Vad?, När?, Var?, Hur? och Varför? samt några andra grundläggande delar kring Art Journal. Detta inlägg ses som en första introduktion till Art Journal. Egna inlägg följer framöver med bland annat specifika tekniker samt tips och råd.
Som introduktion är detta inget facit eller ett recept att följa. Art Journal bygger på en rejäl dos subjektivitet och därför är det bara du själv som kan utforma din egen personliga bok samt bestämma vad du gör av och med den.
Vad är Art Journal?
En Art Journal är din egen konstnärliga dagbok/krönika/minnesbok som i ord och bild; men helt utan prestationskrav, samlar ögonblicksskildringar av vardagens tankar, känslor, synintryck med mera. Du kan välja att använda den regelbundet var dag, någon gång i veckan eller mer slumpmässigt när andan faller på.
Några använder sin Art Journal som en strikt dagbok och skildrar vardagliga händelser eller känslolägen. En Art Journal kan även användas som en tecknad serie eller komisk bok över diverse iakttagelser; sådant du sett och hört eller dråpliga och/eller minnesvärda händelser du råkat ut för under dagen/veckan.
Art Journal av maxell
När du skapar din Art Journal kan du med fördel prova på olika uttryckssätt genom att leka med tekniker för färg, collage och så vidare. Kort sagt kan du använda din Art Journal för att utveckla ditt skapande.
När ska jag skapa min Art Journal?
Det finns egentligen ingen bestämd tidpunkt för när du bör börja med din Art Journal. Det viktiga är att börja. Helst på en gång.
När du väl börjat är det upp till dig att fortsätta och hitta tiden för detta skapande. Trivs du med det hela kommer det att vara enkelt att finna den tiden du behöver för att skapa. :)
Var ska jag skapa mina Art Journal?
Du behöver först och främst något att föra din journal i. Det ska, framför allt om du är nybörjare, inte vara något märkvärdigt. Du skall våga leka loss i den ”bok” du använder utan att vara rädd för att förstöra något. Skaffa gärna ett anteckningsblock, skissblock och liknande. Val av papperskvalitet styrs till viss mån av vad du tror att du kommer att göra i din Art Journal. Älskar du att rita och måla bör pappret tåla den hanteringen. Ligger kärnpunkten vid det skrivna ordet tar du hänsyn till det. Överlag bör noteras att pappret inte bör vara alltför tunt. Du kan också använda en färdig bok som bas för din Art Journal. Den kräver dock en del handpåläggning för att fungera optimalt, se mer nedan.
Art Journal av Bi
Tänk även på vilken storlek du vill använda. Välj det som du känner känns mest rätt och "bekvämt". En stor sida kan kännas besvärlig att fylla medan en liten kanske inte rymmer allt du vill förmedla. En minibok kan följa med dig överallt medan en större bok inte är lika portabel. Det finns som väl är billiga böcker/häften/block i alla möjliga och omöjliga format. Notera att din bok bör kunna öppnas helt (se ovanstående bild). Det är besvärligt att jobba i den om den hela tiden vill stänga sig medan du arbetar i den.
Personlig reflektion från BiJag har en bok med spiralrygg. Jag kan ibland reta mig på att spiralen är i vägen när jag jobbar. Jag valde ändå denna då jag tyckte att den, av de böcker jag hade att välja på just då, lättast höll sig helt öppen. Min bok har även perforering vilket gör att jag kan ta ut en sida om jag vill. Eftersom jag vill kunna testa en del slabbigare tekniker känner jag att det är en fördel. Nu kan jag slabba med sidan på "säkert" ställe utan att riskera att förstöra de andra sidorna och sedan limma in sidan när jag är klar.
Art Journal av maxell
Personlig reflektion från maxell
Jag använder en färdig bok som bas för min Art Journal (se ovanstående bild). Boken införskaffades för flera år sedan för just detta ändamål, men det är först de senaste veckorna som den börjat ändra karaktär. Det finns några trix för att få boken att fungera bra som en Art Journal. Vi får återkomma till dessa när jag kommit lite längre på vägen. :)
Tips kring att skydda sitt alsterUtöver att du bör använda något som skyddar platsen där du skapar din Art Journal bör du också skydda själva boken.
För att skydda andra sidor samt undvika att hela boken klistrar igen av färg eller annat bör något användas som skydd mellan sidorna medan du målar och kluddar i din Art Journal. Bi använder bakplåtspapper och maxell använder OH-plast. Båda alternativen fungerar utmärkt.
Låt gärna skyddet ligga kvar emellan sidorna tills det har hunnit torka helt och hållet - vilket kan ta upp till 3 veckor beroende på vad du använt för färger eller tekniker. En sida som känns torr kan ändå klibba ihop efter ett tag. Det går att skynda på processen något med en embossingfön, hårfön eller liknande. Använd både under tiden du skapar och efter att du färdigställt ditt alster. Om och när det “behövs” är naturligtvis även beroende på vilken teknik eller vilka tekniker du använder. Var uppmärksam så att du inte bränner ditt alster eller dig själv.
Kom alltid ihåg subjektivitetenDin Art Journal är just DIN.
Art Journal av Bi
Om du har för avsikt att ta den med dig någonstans - skriv in namn och telefonnummer så du kan få tillbaka den om den råkar komma bort.
DU kan med fördel även göra boken personlig genom att altra och dekorera pärmarna/omslaget så den passar just dig och det eventuella tema som din journal bygger på. Här är det värt att notera att en pärm som dekoreras med utstående delar ger ett dåligt underlag för det senare arbetet. Bi har dekorerat sitt omslag, medan maxell har sparat det till senare. :)
Innehållsmässigt gäller samma sak - din bok är din och det är bara du själv som avgör vad som är rätt och fel! Samtidigt finns det i grunden inga fel. :)
Hur ska jag skapa min Art Journal?
Ägna inte för mycket tid åt att fundera kring vad du skall göra utan börja och se vart det leder. =)
Ett exempel är att fundera över något som hänt under dagen eller veckan - blir du glad, ledsen, arg? En Art Journal är det perfekta instrumentet för att ventilera känslor!
Använd vilket material som faller dig in för stunden och försök spegla känslan eller återge de ord som kommer till dig när du tänker på händelsen eller det du vill skildra. Det du skapar behöver inte föreställa någonting - enbart färger kan förmedla mer än ord. Färger tillsammans med ett eller flera ord och/eller bilder kanske förmedlar ytterligare något och så vidare.
Art Journal av maxell
Du kan också fokusera på något specifikt som du vill använda. Det kan vara en bild, ett foto, ett eller flera ord, en text, en färg, en teknik. Låt det du valt att använda ta plats, men lägg gärna till fler detaljer och tekniker så som det faller dig in att göra.
Försök att stänga av alla yttre och inre filter och framför allt tysta den strängaste kritikern av dem alla - nämligen dig själv. Det är din bok - här är allt tillåtet! Alla "misstag" leder vidare till ny kunskap, ny utveckling. Blanda alla möjliga tekniker. Rita, måla, klistra in bilder, gör collage, skriv, berätta och så vidare. Alternativt håller du dig till en och samma uttrycksform rakt igenom. Återigen, det finns inga rätt eller fel - det här är DIN BOK.
Varför ska jag skapa en Art Journal?
Art Journaling blir en resa mot större självinsikt både på ett konstnärligt och personligt plan.
Art Journal av maxell
Glöm inte att gå tillbaka, bläddra och reflektera över din bok då och då. Se hur och på vilket sätt den skildrar ditt liv, men även hur du rent artistiskt har använt dig av tekniker och material. Kan du se en utveckling? Är det något mönster som går igen? Har du något eller några favoritmotiv, färger och så vidare? Får du en idé som du vill ta upp igen och skildra på nytt (endera med samma upplägg eller helt annorlunda)?
Det är viktigt att låta sin Art Journal få leva och då gärna sitt eget liv. :)
Att dela med sig och inspirera flerHar du några egna allmänna inledande råd och tips kring Art Journal? Dela gärna med dig genom att lämna en kommentar till detta inlägg eller
motsvarande inlägg i Skrotbokens blogg. Kanske sitter just du på det där som får en person att börja med en egen Art Journal.
Även frågor ställs genom att lämna en kommentar och alltid är det någon som kan svara på just din fråga. :)
Icke-scrapmaterial: En hel del...