08 July 2011

Doften av svensk sommar - Art Journal med vaxakvarell, stämplar, pennor och hittade detaljer

Jag gillar verkligen kladd, klet och kludd. Pennor och färg i alla dess former går alltid hem hos mig. Ärligt talat går det inte ha för mycket av dessa varor. Jag använder dem i mitt ”ordinarie” skapande med layouter, kort och annat. Jag använder dem även i det som vanligen kallas Art Journal.

Art Journal är för mig ett än mer fritt skapande där jag kan få utlopp för det mesta. Jag använder det ofta till att prova tekniker och idéer som jag samlat på mig genom åren. Ibland mer och ibland mindre. Alla de tekniker som jag använder mig av finns också vanligen med på ett eller annat sätt i mina layouter. Att ha en Art Journal som komplement innebär att jag har ett något större spelutrymme för att leka fritt – helt fritt. På senare tid har även begreppet SMASH-book börjat dyka upp. Creativica har tillbehör till dessa i butiken – kika där. I grunden är, i mina ögon, SMASH-book närbesläktat med Art Journals.

En Art Journal kan tacksamt ha olika form eller bas. Min är en vanlig bok som jag gör om exakt så som den blir. Alternativt kan olika former av SMASH-böcker, häften, anteckningsböcker och egeninbundna böcker användas som bas för just din Art Journal/SMASH-book. För ja, du bör ha en egen, minst en… :)

Idag visar jag i Creativicas blogg upp ett uppslag i min Art Journal där jag använt mig av vaxakvareller, stämplar, pennor och hittade detaljer.


Jag började med att måla sidan med de härliga vaxakvarellerna från KOH-I-NOR. Jag målade först ett träd med gräsmatta samt färger runtomkring. Allt målades ut med vatten som medie. Notera att jag lämnade tre ord kvar från bokens sida, det vill säga att dessa tre ord målades inte över.

På de målade ytorna la jag sedan ränder av pennor i matchande färger samt ytterligare ett lager med vaxakvareller för att stärka upp färger och samtidigt tona ner strecken. Över det kom det också på vit gesso här och där i ett riktigt tunt lager.

Efter det kommer detaljerna som är ett tillfälle att göra exakt så som det faller dig in.


Trädet fick, som jag brukar göra med träd, ådringar på stammen med hjälp av pennor i olika bruna nyanser samt en vit penna.

Stämplar är alltid användbara i denna typ av skapande. De kan stämplas, färgläggas, klippas ut och limmas fast eller stämplas direkt på underlaget och endera vara som de är eller färgläggas. Roligast är det om dessa alternativ kombineras. Här valde jag ett stämpelset med tema svensk sommar från YouDo. Det är moln varav några är maskade runt trädets krona, en sol som fick bli en glad filur, en mygga som flyger runt trädet, ett flöte som guppar i vattnet, en träbåt som är förtöjd, några jordgubbar, en flaggstång med vimpel, två fiskar samt texterna ”doften av” och ”svensk sommar”. Den sista texten delade jag upp och stämplade var ord för sig nedanför varandra. För alla stämplar kan delar av motivet användas genom att endast dessa färgas in för stämpling. Textstämplar är här extra tacksamma då det är enkelt att endast färga in det eller de ord du vill använda.

Jag gillar också att modifiera stämplar eller stämplade motiv genom att rita dit extra detaljer. Här är det vågor i vattnet som jag gjort med Polychromospennor. Jag passade även på att rita dit en extra förtöjning för att få djup i bilden. Sedan är det såklart den glada filuren som fick sig en kropp på sitt leende solhuvud samt myggan som fick en flygrutt.


Hittade saker kan användas på till exempel kort och även på layouter om du inte hör till dem som håller benhårt på syrafriheten. I en Art Journal behöver du inte tänka utan här är i regel allt material tillåtet. Det innebär att allt du hittar kan du använda dig av.

På detta uppslag har jag häftat fast en bit nät som suttit runt frukt. Jag har också använt några bilder från reklamblad och tidningar. Måsen som flyger intill de stämplade molnen är från ett reklamblad.


Blomman i den gröna cirkel kom i ett brev med information kring mitt bensinkort. Prickarna, färgen på blomman inklusive stjälk och blad samt den vita färgen över lade jag dit.

Den gula blommiga och rivna lappen är från en katalog. Denna har jag fäst i den ena kanten och gjort en öppningsbar lucka där den glada filuren kikar fram. När luckan öppnas syns hela filuren och på insidan av luckan har jag skrivit ned mina tankar kring ”doften av svensk sommar” samt hur kunglig den är...

Leta nu reda på en bok, några färger och pennor, stämplar, bilder och papper. Skapa något av det.

Materiallista finns här.

Icke-scrapmaterial: Bok att altra, nät från frukt samt bilder från reklamblad, brev och katalog

4 comments:

Arvet said...

*gillar* - Jag måste gräva fram min Art journal ur pappershögarna på bordet. Blev grymt sugen. =)

Mikaela said...

underbart läckert! kan ju bara hålla med dig om ditt kladdintresse ;)

Carolas lilla Vrå said...

Superläckert och inspirerande!

Annelie said...

TOPPEN!!!