09 December 2010

Toarullekort med ätbart och i jultema - inspirationsalster för tävling

Du har väl inte missat att Creativica sponsrar en tävling under Skrotbokens uppesittarkvällar i december? Kika in och delta – sista tid att lämna in ditt alster är idag torsdag den 9e december klockan 23.00. Information om tävlingen finns här.

Tävlingen handlar om att göra något som Creativica har tagit upp under en av alla kurser som butiken håller – att göra ett toarullekort. Sedan kommer tillägget med att kortet ska dekoreras med någonting som är ätbart. En klurig utmaning? Njae, inför julen har vi flera kryddor samt torkade frukter som ibland används i skapandet. Har du inte provat att skapa med något ätbart rekommenderar jag att du provar. En del saker ger även ljuvliga och juliga dofter till det du skapar. :)

Här kommer inspiration i form av ett toarullekort som jag gjort med Maja Designs julserie 2010 – ”Fröjdefull jul” och några matchande dekorationer som finns hos Creativica.


Det är enkelt att göra toarullekort. Ta en tom toarulle, platta till och fäst ihop den ena änden (eller lämna öppet om du vill), dekorera med papper och dekorationer samt gör en matchande tag att stoppa i kortet. Klart! För att fästa ihop rullen kan du till exempel använda häftklammer, dubbelhäftande stark tejp eller sy ihop med floss/annan tråd.


Kortet kan användas för i stort sett vad som helst. Dekorera såväl kort som tag efter tycke och smak. Skriv en dold hälsning – kort eller lång – på tagen eller gör som jag gjorde: en ficka för att stoppa i en slant (eller något annat). :)

Ett tips som jag gillar för de här korten är att klä eller måla toarullen en bit in i båda öppningarna. Visst går det bra att dekorera bara på utsidan, men jag gillar att det smiter över ordentligt i kanterna. Det går att måla med till exempel akrylfärg eller klä med papper. Om du klär med papper tar du ett papper som är något längre än rullens längd. Limma fast runt om och sätt skarven där den passar bäst. Klipp upp två snitt i pappret som räcker ut över rullen. Dessa placeras längs med rullens vikning. Vik in pappret och fäst inuti rullen. För min rulle valde jag att klä den med ett vanligt vitt papper som grund innan jag fortsatte. Du kan självklart välja att klä rullen med olika remsor av mönstrat eller omönstrat papper och även då vika över kanterna in i rullen. Eller klä bara till toppen respektive botten. :)

Med en vit rulle började jag dekorera. Jag gillar verkligen denna julserie från Maja Design. Färgerna och motiven är vackert svenskt juliga. De scrappar sig i stort sett själva och det finns ett stort utbud av dekorationer som matchar.


Här har jag utgått från pappret med dansande tomtebarn. Det dansar i vågor över pappret varför jag måttade in och klippte ut en våg av det vackert grå- och vitrandiga pappret som de kan dansa över. Den andra vågen – ovansidan – fäste jag i toppen av rulle. Jag passade även på att glittra vågkanterna med silverfärgad stickles och det hela gav en inramning av och även ett visst fokus på de dansande tomtebarnen. Där sitter även ett ginghamband i vinrött och vitt. Jag knöt en knut mitt fram på kortet och fäste en vit snöbrad intill knuten.

För nederdelen av kortet använde jag en remsa av pappret med paket. Jag gjorde en remsa så att den vita grunden syndes mellan det som är ovanför och denna remsa. Där placerade jag en av alla dessa julhälsningar som kommer längst ner på alla papper från Maja Designs julserie. En riktigt finurlig lösning som ger perfekt matchande hälsningar utan någon större ansträngning. :)

Under hälsningen limmade jag sedan fast silverfärgad pärlfloss som löper från under en vit blomma som är glittrad med Stickles och det ätbara på mitt kort. Stjärnanis har en vacker form. Nu hade jag ingen som var helt runt om så jag löste det genom att komplettera med en julkrydda. Det sitter två nejlikor nedsmitna under stjärnanisen. Med starkt lim och genom att hålla dem på plast en liten stund medan limmet torkade satt de där jag ville. Nejlikorna doftar underbart ljuvligt om du frågar mig och de har en rolig form som kan utnyttjas som till exempel blommor eller blompistiller.


Dags att göra en tag. Flera färdiga tags har rätt bredd för att passa i en toarulle. Om du har en sådan kan du använda den – endera direkt eller som mall för att göra en egen. Annars går det också bra att mäta med en vanlig linjal. ;) Jag gjorde min tag av ett annat mönsterpapper i samma serie – det som är röd- och vitrandigt på ena sidan och har ett snöliknande mönster på den andra sidan. Maja Designs papper har en del vikt och därför passar de bra till att göra tags av.

Längst ner på tagen fäste jag en ficka av tomtenbarnen som dansar. Att ta en ruta och fästa den i tre sidor är ett enkelt tips för att få en plats att stoppa ner en peng eller ett meddelande i. När jag gjorde tagen klippte jag bort två hörn i överkanten och ett av dessa hörn fäste jag med den röd- och vitrandiga sidan upp som dekoration på sedelfickan. Den är lagom stor och ja, varför inte använda varenda liten bit av ett papper? :) En julgransbrad fästes också så att det ser ut som ett av tomtebarnen bär på den. En liten sån där detalj som vanligen kommer till mig medan jag skapar.

Jag hör slutligen till dem som har en svaghet för tags med garn. Därför satte jag en blandning av färgmatchade garner i ett hål i tagen. Variera olika garnsorter för intresse och detaljer. Det finns en del garner i butiken i Uddevalla. Kika på den nästa gång du besöker butiken. Det behövs inte långa bitar och har du några olika är det lätt att matcha ihop det du behöver för tillfället. Å ja, inte sjutton har jag alla färger. Det finns så många, men hittills har jag klarat mig med de jag har.

Gör ditt eget toarullekort

Har du inte provat förut är det dags att göra ett eget toarullekort nu. En gratis kortstomme vi nog alla har hemma. Sedan är det bara att leka loss med papper och dekorationer.

Hör du till dem som deltagit i kurs hos Creativica där sådana här kort tillverkas får du gärna lämna en kommentar med länk till vad du skapade. Tänkte att när jag nu skapat ett toarullekort och det är tävling på gång passar det att återkomma till mer inspiration. Lämnar du en kommentar kanske just ditt kort kommer att visas i bloggen framöver.

Sist påminner jag om tävlingen hos Skrotboken. Sluttid idag torsdag den 9e december klockan 23.00. Kika här och delta.

Materiallista här.

Icke-scrapmaterial: Toarulle och vanligt vitt skrivarpapper

No comments: